Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 25-01-2023

Hvad er en nationalbank?

Nationalbanken


Nationalbanken er Danmarks centralbank og har en række forskellige opgaver og ansvarsområder. Det er nationalbanken, der fungerer som bank for landets andre banker. Den står også for at alle transaktioner fungerer sikkert og ordentligt. Det er samtidig nationalbankens opgave at sikre at problemer i én bank ikke kommer til at sprede sig til andre banker. En af de vigtigste opgaver nationalbanken har, er at sikre stabile priser og holde inflationen på et lavt niveau.


Vigtigheden af troværdighed til bankerne


I troværdigheden til bankerne spiller nationalbanken også en rolle. Det er som tidligere nævnt bankernes bank, så den spiller også en rolle når det kommer til at have tillid til vores banker. Man kan godt forestille sig at tilliden til bankerne har lidt et knæk over de seneste år, hvor en række banker har været involveret i sager af varierende alvorlig karakter. Nationalbanken kan gøre sit for at der er tillid til bankerne, ved at levere stabilitet i det finansielle system. Når der er ro på nationalbanken, så må danskerne også have lettere ved at have tillid til de andre banker.


Nationalbanken er uafhængig


Det er også vigtigt at notere sig at nationalbanken er en uafhængig institution og har været det siden 1818. Det betyder også at folketinget eller regeringen for den sags skyld ikke har indflydelse på de beslutninger der bliver truffet i nationalbanken. Det er noget der er helt centralt. Regulering af renten er således ikke underlagt politisk indblanding, men ligger i stedet hos yderst dygtige bankfolk i nationalbanken. Det betyder også at det er professionelle skøn der er afgørende for de beslutninger der bliver truffet i nationalbanken.


Stolt historie


Historien med nationalbanken går langt tilbage. Siden etableringen i 1818 har Danmark selvsagt gennemgået mange kriser af forskellig karakter. Det er alt fra krige, epidemier og finanskriser. Hver gang har nationalbanken måtte agere i dette kaos og nationalbanken har i det lys også været afgørende igennem de seneste godt 200 år. Det er derfor også vigtigt at vi er bevidste om den rolle nationalbanken har spillet og stadigvæk spiller den dag i dag. Det er ikke en institution som alle skænker en tanke dagligt, men det er ikke desto mindre en helt central institution i vores samfund, som spiller en afgørende rolle.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk