Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 26-01-2023

Hvad vil det sige at gå konkurs?

Hvad vil det sige at gå konkurs?


Det er muligt både at gå personligt konkurs og at gå fallit som virksomhed.


Hvis man om privatperson ikke kan betale de penge tilbage, som man skylder, så vil man blive erklæret privat konkurs. Alt man ejer af værdi vil blive solgt, og pengene herfra går til dem, man skylder penge.


Hvis et selskab går fallit mister de retten til selv at bestemme over deres penge. Ofte stiller det deres kunder dårligt, hvorfor det giver mening at undersøge de firmaer, man handler med, hvis man kommer til at have mange penge ude at stå.


Hvad må man eje, hvis man går konkurs?


Som udgangspunkt går hele ens formue og alle ens ejendele til kreditorerne, når man går konkurs. Det gælder den formue, som du eventuelt måtte have, da dommen blev afsagt samt de aktiver, der efterfølgende tilfalder dig.


Dog er der en række af dine aktiver, der er undtaget, hvis ikke det vurderes, at de kan sælges på en fyldestgørende måde. Typisk indebærer det dit indbo i hjemmet og ofte også ens personlige ejendele, der kun har sentimental værdi.


Det er yderligere ikke i alle tilfælde, at du bliver frataget din bolig. Det gælder for eksempel, hvis du har en ejerbolig, der tjener som bolig for både dig og din familie. Det skyldes den såkaldte trangsbeneficiet, der skal sikre, at din fallit ikke går udover din husstand. Samtidig skal du have mulighed for at holde et beskedent hjem og en beskeden levestandard, hvorfor du for eksempel må beholde den del af din løn, der gør dette muligt.


Er man gældfri efterfølgende?


Mange ville måske tro, at man er gældfri efter at være gået fallit. Dog er det sjældent tilfældet. Ens gæld bliver nemlig ikke bare slettet ved at erklære sig konkurs. Dog bliver den væsentligt nedbragt, når man får solgt alle de værdier, man måtte have i den forbindelse.


Yderligere er reglerne en del mere lempelige, hvis man kan se, at din personlige fallit i høj grad skyldes en erhvervsmæssig virksomhed. Her kan man i nogle tilfælde få gælden slettet.


Hvordan begæres man konkurs?


I nogle tilfælde vælger man som privatperson at begære sig selv konkurs. I så fald er det gratis at gøre. Dog kan kreditorer også gå ind og begære dig konkurs og i så fald er der en retsafgift på 1500 kr.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk