Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 31-01-2023

Hvad er vederlag?

Hvad er vederlag?


Et vederlag er en betalingsform for en vare eller en ydelse. Typisk tager vederlag form af pengebeløb, men det behøver det ikke altid at gøre. Betalingsformen kan også bestå af f.eks modydelser eller værdipapirer såsom en anpart eller en aktie. Det er hovedsageligt politikere, bestyrelsesmedlemmer og plejefamilier, der får denne form for betaling for deres arbejde.


Du er forpligtet til at betale skat, hvis du modtager vederlag som en del af din indkomst.


Hvad kan vederlag være?


En virksomhed, der sælger en ydelse eller en vare, bliver betalt med vederlag. Det samme gør sig gældende for eksempelvis plejefamilier, politikere og bestyrelsesemedlemmer. Her aflønnes de for den tid og de kræfter, de lægger i deres arbejde.


Arbejder du i en virksomhed, kan du også modtage vederlag som supplement til din almindelige løn. Det kan sammenlignes med en slags bonus. Et eksempel kan være, at du får tildelt aktier i den virksomhed, du er ansat i.


Hvis du er frivillig i en forening, kan du i nogle tilfælde også modtage et vederlag for dit arbejde. Dog vil det overvejende være i form af et beskedent beløb.


Hvad består vederlag af?


Vederlag kan bestå af flere forskellige former for betaling. Typisk er det et pengebeløb, men det kan også være modydelser eller varer. Det kan dække over:  • Penge

  • Anparter

  • Aktier

  • Obligationer

  • Ydelser

  • Varer


Skal du betale skat af et vederlag?


Ja, du skal betale skat af et vederlag, hvis du modtager det som løn for et stykke arbejde eller en tjenesteydelse. Det skal du, fordi det er en del af din personlige indkomst, og du skal derfor betale skat, netop som du gør, når du får udbetalt løn fra din arbejdsgiver. Altså er vederlag i tilfældet her skattepligtigt.


Alle, der bliver aflønnet for deres virke på denne måde, er forpligtet til at betale skat af beløbet. Det gør sig gældende for både bestyrelsesmedlemmer, politikere og plejefamilier.


Hvordan gøres et vederlag op?


Har de pågældende parter ikke lavet nogen aftale, er der nogle bestemte regler i lovgivningen, der skal følges. Købeloven siger, at en køber skal betale det, sælgeren kræver for sin ydelse, hvis de to ikke har indgået en aftale på forhånd. Dog skal sælgeren naturligvis være rimelig.


Gælder det et forbrugerkøb, skal et vederlag opgøres ud fra en pris, når de vedrørende parter indgår en aftale. Også her skal prisen selvfølgelig være fornuftig ud fra omstændighederne.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk