Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er variable omkostninger?

Hvad er variable omkostninger?


De variable omkostninger er de omkostninger, der afhænger af størrelsen og sammensætningen af salget. De er på en måde det modsatte af faste omkostninger, fordi de varierer ud fra salget. De kan altså sagtens ændres fra måned til måned. Det kan f.eks. blive påvirket af, hvor meget der er blevet solgt i netop en given måned.


Hvilke typer variable omkostninger findes der?


Normalt skelner man mellem 3 typer variable omkostninger: Proportionale variable omkostninger, degressive variable omkostninger og progressive variable omkostninger. De er hver især kendetegnet ud fra, hvordan omkostningerne forholder sig i forhold til afsætningen.


Proportionale variable omkostninger


De proportionale variable omkostninger ændrer sig proportional med afsætningen. Det vil altså sige, at de ændrer sig på omtrent den samme måde som afsætningen.


Degressive variable omkostninger


Når variable omkostninger ændre sig mindre en afsætningen gør, betegnes de som degressive.


Progressive variable omkostninger


Modsat degressive variable omkostninger vil progressive variable omkostninger ændre sig mere end afsætningen gør. 


Hvordan bogfører man variable omkostninger?


Der findes selvfølgelig forskellige måder, hvorpå man kan bogføre variable omkostninger. Når det kommer til dit eget regnskab, er det vigtigste, at du markerer eller opstiller dit regnskab, så du kan se, hvilke omkostninger er variable. Det er altid bedst at spørge en revisor til råds, hvis du er i tvivl. De kan altid hjælpe med, hvad den smarteste måde at gøre tingene på er. I årsregnskabet skal de variable omkostninger ikke stå sammen med dine andre omkostninger, men i stedet stå for sig selv. 


Hvordan udregner man de variable omkostninger?


De variable omkostninger er nemme nok at regne ud. Det kræver dog først, at du sætter en afgrænsning for, hvilke variable omkostninger du vil regne på. Det kan f.eks. være et bestemt projekt, du gerne vil kunne sammenligne med et andet projekt. Det kan også være alle variable omkostninger, du har på en måned, som du vil sammenligne med en anden måned. Når du har lavet din afgrænsning er det simpelt. Så tager du alle variable omkostninger, udgifter osv. og lægger dem sammen. Så har du de samlede variable omkostninger ved f.eks. dit projekt, som du så kan bruge som sammenligningsgrundlag. 


Hvad er faste omkostninger?


Kort sagt er faste omkostninger er de omkostninger, som en virksomhed har hver måned, og som ikke kommer an på f.eks. salg. Det kan være husleje. Faste omkostninger kan godt stige og falde - f.eks. hvis huslejen ændres. Det essentielle ved faste omkostninger er, at de ikke afhænger af f.eks. mængden af salg. 


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk