Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 4 minutter Sidst opdateret: 12-01-2023

Hvad er valuta?

Valuta er oversat til latin "værdi". Valuta står i dag for et bestemt lands møntfod. Stort set alle lande har deres egen valuta, som du kan bruge i landet.
Valutaen i Danmark er den danske Krone, hvor den i USA er amerikanske Dollar. Det er derfor forskelligt fra land til land, selvom der er andre former for valuta. Euroen er et godt eksempel på et valutasamarbejde, hvor flere lande er gået sammen om at have en fælles valuta.

Valutaer har ikke altid samme værdi, da valutakursen er forskellig fra valuta til valuta. 

Hvad er valutakurs?

Valutakurs er den pris, som du skal betale for at købe en bestemt valuta. Det er meget sjældent, at en valuta går 1:1 op med en anden valuta. Du vil derfor i nogen tilfælde betale mere end 1 krone for en bestemt valuta. Det kunne være den amerikanske Dollar eller Euroen, der er mere værd end Kronen. 

Prisen på en valutakurs bestemmes både af udbud og efterspørgsel, men der er også påvirkninger fra centralbanken. Hvis et land oplever meget inflation, vil deres valuta falde i pris, hvilket betyder, at valutakursen falder. 

Flydende og faste valutakurser

Der findes overordnet 4 forskellige typer af valutakurser. Det drejer sig om følgende: 

Flydende valutakurs

Centralbanken deltager slet ikke i kursfastsættelsen, hvor kursen udelukkende styres af udbud og efterspørgsel fra den private sektor. Ingen lande i verden har en flydende valutakurs.

Ulempe: For store kursudsving

Delvist flydende valutakurs

Udbud og efterspørgsel danner kursen. Centralbanken griber ind, hvis kursen udvikler sig uacceptabelt.
Landet har ingen forpligtelser overfor andre landes valutaer og ingen fastlagte planer for, hvornår man skal gribe ind. USA, Schweiz, Storbritannien, Japan og Euro-landene er eksempler på lande med en delvist flydende valutakurs.

Delvist fast valutakurs

Der er kun moderate kursudsving, og der er forpligtelser for at holde de indbyrdes valutakurser indenfor visse fastsatte grænser.
Hvis udbud og efterspørgsel danner en kurs ud over grænserne, skal centralbanken gribe ind. Valutaen bliver på den måde også reguleret af politiske og økonomiske interesser, hvor eksempelvis er den Danske Krone i et delvist fastkursforhold til Euroen.

Fast valutakurs

Centralbanken garanterer en fast vekselkurs, hvor valutaen er fastlåst til én eller flere valutaer. Det kan være et gensidigt samarbejde gennem en monetær union eller møntunion, hvilket ses mellem Danmark og Færøerne. Det kan være ensidigt, hvor et land erklærer deres valutakurs for fast i forhold til en anden valuta uden en aftale.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk