Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 5 minutter Sidst opdateret: 14-01-2023

Hvad er vækst?

Vækst er en betegnelse, vi både bruger om mennesker, dyr og planter, når de vokser sig større. Det bruges dog også indenfor økonomi til at beskrive selve samfundets økonomi eller eksempelvis en virksomheds udvikling, hvis der er fremgang.

Vækst svarer for en virksomhed til mere indtjening eller øget produktion. Og de fleste virksomheder ønsker det, for det betyder, at der er fremgang og progression – og en større økonomi.

Hvad er økonomisk vækst?

Når man taler om økonomisk fremgang, betyder det, at økonomien går opad og udvikler sig positivt over en tidsperiode. Det bruges både i forbindelse med samfundets generelle økonomi, og det kan også fortælle noget om forskellige virksomheders produktion, omsætning og ikke mindst overskud.

Man kan ikke adskille den generelle samfundsøkonomi og økonomien i virksomhederne. Det hænger sammen, for når det går godt i virksomheden eller samfundet, smitter det direkte af den anden vej også.

Hvordan vækster en virksomhed?

En virksomhed vil vokse økonomisk, hvis der er en positiv bundlinje, hvor både omsætning og indtjening udvikler sig fra år til år. Det kan opnås på forskellige måder, men som udgangspunkt skyldes det ofte en målrettet indsats med en strategi for fremtidens vækst i virksomheden.

En strategi sørger for at skabe en retning for virksomheden, så den har de bedste betingelser for at udvikle sig. Det kan ske ved at sætte ind overfor de to mere åbenlyse muligheder for at vokse: markedet og produkterne.

Forskellige strategier til vækst i virksomheder

En virksomhed kan eksempelvis fokusere på at øge salget af services eller produkter til eksisterende kunder og markeder, men også fokusere på nye kunder og markeder. Der kan også komme nye produkter, der giver en øget omsætning.

Virksomheden kan også gå ind og arbejde med at nedsætte udgifterne i produktionen, eller udvikle lægge en plan for øget produktion generelt.

Der er mange forskellige veje og strategier, der kan anlægges, hvis en virksomhed skal vokse.

Organisk vækst

En positiv udvikling i en virksomheds økonomi kaldes for organisk, hvis der sker uden opkøb af virksomheder. Det er organisk, hvis det sker gennem strategier, der fokuserer på produkter eller markedet generelt.

Negativ vækst

Det går ikke altid fremad for både virksomheder og samfundsøkonomien. Derfor bruger man også betegnelsen negativ vækst, når der er nedgang i økonomien fra et regnskabsår til et andet.

På samfundsøkonomisk niveau vil en negativ udvikling betyde, at der er et fald i landets BNP

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk