Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 31-01-2023

Hvad er udbytte?

Hvad er udbytte?


Et udbytte er en del af overskuddet, der kan udbetales til f.eks. virksomhedens aktionærer, ejere eller andre investorer.


Virksomheden kan både vælge at betale et ordinært udbytte af overskuddet, når regnskabet er afsluttet, eller et ekstraordinært udbytte i løbet af året. Dette kan f.eks. ske i særlige tilfælde af hændelser der giver virksomheden et ekstra godt overskud. 


Ordinært udbytte, sådan udbetales det


Hvordan udbyttet skal udbetales er ikke tilfældigt, det skal på forhånd stå i virksomhedens vedtægter. Det ordinære udbytte udbetales så i forhold til mængden af aktier, som hver enkelt aktionær har, og fordeles, når årets regnskab er gjort op og godkendt af en revisor. Der kan dog være forskel på, hvordan dette bogføres, alt efter om det er i en kapitalvirksomhed eller et holdingselskab. 


Ekstraordinært udbytte i løbet af året


Det kan være en fordel for f.eks ejere af en virksomhed at få udbetalt udbytte frem for løn, derfor kan et ekstraordinært udbytte med udbetaling i løbet af året være en mulighed, når der er frie midler eller ekstra optjent overskud i virksomheden. 


Udbytte på trods af underskud


En af betingelserne for, at der kan udbetales i en virksomhed, er selvfølgelig, at der er en vis form for overskud. Derfor er det naturligt at tænke, at der kun kan udbetales i gode år. Dette er dog ikke helt korrekt. Hvis virksomheden har formået at forberede sig på dårlige tider, kan der også betales udbytte i år uden overskud. Dette kræver ligesom ved en ekstraordinær udbetaling, at der er et eksisterende overskud i virksomheden, dette kan enten være i form af andre værdier, en god egenkapital eller andet. Der kan altså godt være et opsparet overskud i en samlet årerække, selvom der i det enkelte år er et underskud.


Husk, du bliver beskattet af udbytte


Som med al anden indtægt skal der også betales skat af et udbytte. Reglerne kan variere, men som udgangspunkt betales der 27% i skat. Dette kan også være med til at skabe en fordel, hvis det er et alternativ til løn for en ejer eller medejer af virksomheden. 


Bogfør i det korrekte regnskabsår


Bogfører du selv, er det vigtigt at have helt styr på reglerne om bogføring. Der er forskel på, hvordan du bogfører udbetaling af udbytte i et kapitalselskab og til eller fra et holdingselskab, det vigtigste er dog at huske at bogføre i det korrekte regnskabsår. Udbyttebetalinger skal altid bogføres i det regnskabsår, de hører til, og ikke året hvor de udbetales.
  

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk