Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 25-01-2023

Hvad er told?

Hvad er told?


Told er den afgift, der bliver betalt til staten, når en vare eller ydelse bliver importeret fra et land udenfor EU. Det betales både af privatpersoner og virksomheder, når noget købes udenfor EU's grænser.


Der er forskellige regler for told alt efter land og varekategori, og hvis du handler på nettet, er det vigtigt at vide, at forhandleren har erfaring med dansk lovgivning, så du er oplyst og ikke får en grim overraskelse. Told er ikke det samme som moms eller skat, men er en ekstra afgift, der pålægges import.


Bliv klogere på toldtyperne


De to toldtyper, som afgør, hvordan tolden beregnes, er styktold og værditold. Styktold betyder, at afgiften på en importeret vare ligger fast, mens den på værditold er en procentdel af varens værdi.


Uanset hvilken toldtype, der er relevant, kommer transportørgebyr og moms oveni. Toldsatsen bestemmes som regel ud fra varetypen, og den kan derfor variere. Der er altså forskel på, om det er tøj eller elektronik, der bliver importeret.


Alle varetyper har en varekode med dertilhørende toldsats. Du kan finde alle koderne på SKATs hjemmeside, hvor en vejledende toldberegner hjælper dig godt på vej.


Hvis du skal sende varer til udlandet, enten som gave eller køb, er det meget vigtigt, du har sat dig grundigt ind i toldreglerne og deklareret de rigtige ting. Ellers kan du få en bøde, eller pakken kan blive afvist af postvæsnet. Tjek altid de gældende toldregler i det land, du sender til, så du undgår ekstra vanskeligheder senere hen.


Dét skal du vide om toldreglerne


Hvis du har været på ferie og kommer hjem med fly eller skib, må du maksimalt have varer med af en værdi på op til 3.250 kroner, før du skal betale told. Hvis du kommer med bus, tog eller bil, er beløbet på 2.250 kroner.


Har du købt varer udenfor EU, skal du betale told, hvis din forsendelse, inklusiv fragt, overstiger 1.150 kroner. Toldsatsen afhænger dog af, hvilken varekategori, der er relevant. Uanset prisen på varen skal der betales moms og transportgebyr. Bagatelgrænsen på 80 kroner blev afskaffet i sommeren 2021, hvorefter momsen skal betales uanset prisen på varen.


Der kan opstå fejl ved tolden. Hvis du modtager et brev eller en mail om, at du skal betale told på f.eks. en gave, der er indenfor den tilladte beløbsgrænse, skal du kontakte skattestyrelsen (medmindre andet angives på kontaktpapirerne) og ansøge om frigørelse.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk