Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er selvangivelsen?

Hvad er selvangivelsen?


Skattestyrelsen benytter sig af et dokument kaldet ”selvangivelse” til at konstruere en årsopgørelse ud fra. Hvad angår de fleste felter, udfyldes de automatisk. Dog kan der være nogle manglende oplysninger, som er afgørende for, hvor meget skat, det var meningen, at du skulle have betalt sidste år. Derfor er det en god idé at tjekke efter.


Hvad er selvangivelsen?


I begyndelsen af marts hvert år, vil du modtage en årsopgørelse. Denne fortæller dig, hvorvidt der er noget skattebeløb, du skal have tilbage eller restskat, du skal betale. Årsopgørelsen er hvad, du får, når oplysningerne i din selvangivelse er korrekte. Dette indebærer dine økonomiske forhold såsom indkomst, lån og fradrag.


Før var det sådan, at alle disse informationer var noget, du selv skulle angive. Men disse dage får Skattestyrelsen størstedelen af informationerne automatisk og du kan endda rette i årsopgørelsen, hvilket ikke var muligt før i tiden. Inde på Skattestyrelsens hjemmeside er der en knap, der kaldes ”ret årsopgørelsen/selvangivelsen”, så på en måde er begreberne smeltet sammen.


Hvordan retter jeg selvangivelsen?


Selvom de fleste oplysninger udfyldes automatisk, er det vigtigt, at du tjekker årsopgørelsen/selvangivelsen for eventuelle fejl eller mangler. Dette gør du inde på skat.dk. Dette giver dig muligheden for at tilpasse de forhold, der ikke helt passer. Det kunne for eksempel være, at der ikke står noget om et fradrag i din indkomst. Det kunne dreje sig om et befordringsfradrag eller måske underholdsbidrag til en tidligere ægtefælle, og de børn, man har til fælles.


Skatteopgørelsen modtager nemlig ikke alle oplysninger. Du kan dog regne med, at dit pengeinstitut indberetter formue samt gæld, og at din arbejdsgiver oplyser løn. Hvis du har en privat aftale, skal du selv indberette fradrag for eventuelle underholdsbidrag. Derimod hvis den sker gennem Udbetaling Danmark, gøres indberetningen automatisk.


Hvad er oplysningsskemaet?


Oplysningsskemaet er det, der førhen hed ”den udvidede selvangivelse”. Denne benyttes af personer, der driver en enkeltpersonsvirksomhed, I/S eller eventuelt en mindre virksomhed, der er personligt ejet. Oplysningsskemaet skal også bruges af personer, der har begrænset skattepligt. Dette dækker over dem, der for eksempel arbejder i Danmark, men bor i Sverige.


Det kan være noget vanskeligt at vide, hvordan oplysningsskemaet skal udfyldes, da der er mange ting at holde styr på. Men det er vigtigt at indberette de rette oplysninger på det rette tidspunkt, da man ellers kan risikere at få skattetillæg.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk