Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er patent?

Hvad er patent?


Hvis du opfinder et nyt, originalt produkt eller en ny metode at fremstille en ting på, har du mulighed for at få patent på opfindelsen. Med det opnår du eneretten til at udnytte opfindelsen i erhvervsmæssig sammenhæng. Patentet kan dække flere forskellige lande, og det betyder, at du kan forbyde andre at producere og sælge din opfindelse i de pågældende lande.


Opnår du patentbeskyttelse, gælder det i 20 år efter indleveringen af din ansøgning. Herefter må andre gerne anvende din opfindelse.


Hvad kan du opnå patent på?


Patent kan opnås på opfindelser, der er nye og originale ift., hvad det har været kendt hidtil. Derudover skal opfindelsen adskille sig fra andre opfindelser i væsentlig grad og altså ikke være del af den teknik, som allerede kendes. Det omfatter alt, der er offentligt tilgængeligt inden den dato, du indleverer din ansøgning.


Du skal derfor holde din opfindelse hemmelig, mens den stadig er under udvikling, så den ikke bliver snuppet af andre. Arbejder du sammen med andre, kan en hemmeligholdelsesaftale være nødvendig.


Før du kan opnå patent på en opfindelse, skal nogle krav opfyldes:  • Opfindelsen skal være original og ikke være krænkende over for eksisterende patenter

  • Den skal både kunne fremstilles og anvendes industrielt

  • Du skal fremføre tydelige anvisninger for, hvordan din opfindelse skal fremstilles og bruges


Hvordan ansøger du om at få patent?


Vil du ansøge om patent, skal det ske hos Patent- og Varemærkestyrelsen. Inden du ansøger, skal du dog sikre dig, at opfindelsen ikke allerede eksisterer, hvilket du kan gøre online eller ved at tage kontakt til styrelsen.


Derefter skal du i gang med udfylde din ansøgning. Denne skal indeholde en detaljeret beskrivelse af den pågældende opfindelse samt nogle udfyldte formularer. Når din ansøgning er indleveret, skal den behandles. Typisk er det nødvendigt med tre behandlinger, der i alt tager mellem 1-4 år, før du får tildelt patentet.


Opnår du patent, virker det med tilbagevirkende kraft. Dvs. at din opfindelse faktisk er beskyttet fra den dag, du indleverer ansøgningen. Det betyder også, at du godt må vise opfindelsen til andre, efter afleveringen af ansøgningen.


Gælder et patent i alle lande?


Nej, et patent gælder kun i et bestemt område. Ansøger du om patent i Danmark, gælder det således kun her. Det kan derfor være en god idé også at ansøge om det i andre lande, hvis du vil holde dig beskyttet mod, at andre tager din opfindelse i udlandet.  


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk