Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 26-01-2023

Hvad er papegøjeplader?

Hvad er papegøjeplader?


En bil med hvide plader må kun bruges til privatkørsel, mens en bil med gule plader kun må bruges til erhvervskørsel. Men en bil med papegøjeplader giver dig mulighed for at bruge din bil til både privat og erhverv.


Der er fordele og ulemper - også ved papegøjeplader. For med papegøjeplader kan du få fed bil billigere – hvis du vel at mærke kan klare dig uden bagsæder. Så biler med papegøjeplader bruges som oftest i erhverv, hvor man gerne vil kunne bruge den samme bil både privat og til erhverv, eller af privatpersoner, der vil slippe billigere i afgift.


Er en bil med papegøjeplader noget for dig?


Papegøjeplader er indført fra 2009, og den altoverskyggende fordel for de fleste er, at registreringsafgiften er lavere på en bil med papegøjeplader end en bil på hvide plader.


Denne besparelse kan du så – alt efter temperament – bruge til at købe en endnu federe bil, end du ellers ville have købt – eller bare glæde dig over, at du har sparet nogle penge.


Desværre udmønter den lavere registreringsafgift i en højere afgift for forbrug af bilen. Det sker gennem den såkaldte privatbenyttelsesafgift. Og hvis du kun bruger bilen privat – for eksempel hvis du ønsker en særlig eller dyr bil – så skal du betale din fulde privatbenyttelsesafgift for bilen.


Derfor er det vigtigt, at du regner alle afgiftsscenarier igennem, før du vælger en bil på papegøjeplader. Du må ikke stirre dig blind på den lave registreringsafgift, for der kan komme et smæk et andet sted fra, hvis du ikke er opmærksom.


Hvis du har en bil med papegøjeplader, er der nogle ting, du skal være særligt opmærksom på


Har du først fået din bil på papegøjeplader, har du nydt godt af den lave afgift. Men hvis du ønsker, at bilen skal tilbage på hvide plader, kan det blive lidt besværligt. For så skal bilen bygges om.


Papegøjeplader forudsætter nemlig, at din bil ikke har bagsæder, så hvis du vil have din bil på hvide plader – for eksempel hvis du vil sælge den til privat brug – så skal der monteres bagsæder og seler i bilen. Desuden skal du betale registreringsafgift, fordi den er højere på en bil med hvide plader.


Desuden gælder, at hvis du har fået en bil med papegøjeplader af din arbejdsgiver, skal du betale skat af værdien af fri bil. Desuden bør du føre et kørselsregnskab, så du kan dokumentere den kørsel, som du har haft privat, og den del, som du har haft gennem dit erhverv.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk