Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 31-01-2023

Hvad er omsætningsaktiver?

Hvad er omsætningsaktiver?


Omsætningsaktiver er en form for aktiv, der hurtigt - normalt indenfor 1 år - kan omsættes til et aktiv. De kaldes derfor også kortfristede aktiver. Aktiver er en form for værdi, som ikke er penge endnu, men som kan blive til penge. Det er oftest ting og produkter, der skal sælges som f.eks. møbler, elektronik eller lignende. Især omsætningsaktiver vil oftest være varer, der kan blive solgt hurtigt og på den måde indgå som en del af virksomhedens indtjening. 


Hvad bruges omsætningsaktiver til? 


Hvad en virksomhed bruger et omsætningsaktiv til, kommer meget an på virksomheden og branchen. I bund og grund handler det oftest om at få omdannet omsætningsaktivet til penge, f.eks. ved at sælge varen. 


Der findes dog også mange andre måder at bruge omsætningsaktiver, og hvis du sidder med omsætningsaktiver, som du ikke ved, hvad du skal gøre med, er det altid en god ide at spørge en revisor til råds. 


Hvad kan omsætningsaktiver så være?


Omsætningsaktiver kan være mange forskellige ting. Igen kommer det også meget an på, hvilken branche og hvilken slags virksomhed, man har med at gøre. Omsætningsaktiver kan som tidligere nævnt være en varer, der endnu ikke er blevet solgt, men et aktiv kan også være penge, som virksomheden ikke har på hånden lige i øjeblikket. Det kan f.eks. være penge i kassebeholdningen eller penge, som andre skylder virksomheden. En tommelfingerregel er, at hvis du kan omsætte aktivet til penge indenfor ca. 1 år, er det et omsætningsaktiv. 


Man snakker oftest om omsætningsaktiver i form af varerbeholdning, likvide beholdninger og tilgodehavender.  • Varerbeholdningen er de varer, som en virksomhed har på lager, og som de derfor regner med at have solgt indenfor et år.

  • Likvide beholdninger er penge. Det kan f.eks være kassebeholdningen, men det kan også være en bankbeholdning. 

  • Tilgodehavender er penge, som virksomheden har tilgode. Det kan være penge, som en kunde skylder, men det kan også være et restbeløb fra SKAT.


Findes der en modsætning til omsætningsaktiver?


Det omvendte af omsætningsaktiver er anlægsaktiver. Anlægsaktiver er aktiver, som oftest købes med hensigten at kunne holde noget værdi over længere tid end 1 år. Det kan f.eks. være maskiner eller udstyr til virksomheden eller møbler til et kontor. 


Bogføring af omsætningsaktiver


Når du skal bogføre dine omsætningsaktiver kigger man på, hvor omsættelige de er. Altså: Hvor nemt og hurtigt dine omsætningsaktiver kan omdannes til penge. Det er omsætningsaktivernes likviditet, og det er denne dine omsætningsaktiver rangeres efter. 


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk