Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 31-01-2023

Hvad er nettoomsætning?

Hvad er nettoomsætning?


Nettoomsætning er, kort sagt, hvor meget dit firma har tjent på et år. Det henviser nemlig til regnskabsårets samlede salg, når der er fratrukket både skat, moms og afgifter. Det fortæller altså, hvor mange penge din virksomhed reelt har fået ind, og hvor meget, der reelt er blevet tjent.


Men nettoomsætning må ikke forveksles med omsætning, som er inkl. alt det, der er fratrukket nettoomsætningen. Omsætningen kan derfor give et lidt skævt indblik i, hvordan en virksomhed faktisk klarer sig - særligt hvis nogle af pengene skal betales til eventuelle kreditorer, hvis ikke det offentlige.


Sådan beregnes nettoomsætningen


Når du skal beregne nettoomsætningen, skal du huske at tage periodisering i betragtning. Du skal nemlig kun medregne varer, som er blevet afsat eller solgt i den regnskabsperiode, der er tale om. Hvis der er blevet købt varer ind, som ikke er blevet afsat, skal de ikke medregnes.


Formlen, en virksomhed skal bruge for at udregne nettoomsætningen, ser sådan ud:


[Antal af solgte varer] x [pris eks. momsen] = nettoomsætningen


Regnestykket gælder ét produkt, og sælger din virksomhed flere ting, gentager du det med alle unikke varer. Lad os sige, din virksomhed har solgt 300 blyanter á 20,- kroner og 200 notesbøger á 50,- kroner. Regnestykket ville se sådan ud:


300 x 20 = 6.000


200 x 50 = 10.000


Nettoomsætningen her bliver 16.000,- kroner.


Husk, at der kun er tale om solgte varer. Så følges ovenstående eksempel, men står der yderligere 100 notesbøger på hylderne, skal de ikke medregnes. Men de skal tage med i næste periode, hvis de bliver solgt – også selvom de er blevet købt for længere tid siden.


Sådan bogføres nettoomsætning


Hvis der skal laves regnskab, er der krav til, at nettoomsætningen indgår. Nettoomsætningen skal placeres øverst i firmaets resultatopgørelse, når regnskabet bliver udarbejdet, og det skal være det sammenlagte tal for alle produkter, virksomheden har solgt i hele regnskabsåret.


Nettoomsætning er altså ikke helt så svært at håndtere, som man kunne frygte, heller ikke hvis du driver en lille, uafhængig virksomhed med få midler. Det kan tage tid, men med rutine er det hurtigt udarbejdet. Vil du ikke selv døje med det, er der også masser af ressourcer på nettet, hvor du kan finde specialister eller gode revisorer.


Nettoomsætningen er en af grundene til, at det er utrolig vigtigt at holde bogføring og registrere alt det, der bliver solgt i din virksomhed – uanset dens størrelse.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk