Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 27-12-2022

Hvad er moms?

Moms står for meromsætningsafgift. Det er en procentuel afgift, der lægges oveni en vares pris og betales til staten.
I Danmark ligger momsen på 25%, og den kan i særtilfælde være på 6% eller 12%.

Hvis din virksomhed omsætter for mere end 50.000 kroner om året, har du pligt til at blive momsregistreret og betale moms. Moms skal altid medregnes salgsprisen på de varer, din virksomhed sælger.

Indgående og udgående moms

Udgående moms er den moms, som dine kunder betaler, når de køber varer af din virksomhed. Denne skal som udgangspunkt betales til staten inden den gældende momsfrist.

Indgående moms er den moms, som din virksomhed betaler for varer, virksomheden køber. Den indgående moms skal kompenseres af staten.

Derfor bliver det samlede momsbeløb, din virksomhed skal betale til staten lig med virksomhedens samlede udgående moms minus virksomhedens samlede indgående moms.

I tilfælde, hvor din virksomhed har købt varer for flere penge, end den har solgt, betyder det, at staten skal udbetale dig den overskydende moms.
Det er altid et godt tegn at skulle betale staten penge for moms, fordi det betyder, at din virksomhed er har solgt mere, end den har købt.

Undtagelser for moms

Der skal betales moms på langt de fleste varer og ydelser fra en virksomhed, men der findes en række undtagelser.

  • Hvis du for eksempel sælger services indenfor forsikring, bankvirksomhed eller uddannelse, skal der ikke betales moms af dine services.
  • Du er ikke forpligtet på at blive momsregistreret, hvis din virksomhed omsætter for mindre en 50.000 kroner om året.
  • Hvis du sælger brugte varer, kan du betale brugtmoms frem for den almindelige moms. Brugtmoms regnes kun på avancen af den vare, du sælger.

Hvis du for eksempel køber en brugt vare for kr. 10.000 og videresælger den for 11.000, er det altså ikke hele beløbet på kr. 11.000, men kun avancen på kr. 1.000, du skal betale brugtmoms af.

  • Du er undtaget for moms, hvis SKAT vurderer din virksomhed som værende en hobbyvirksomhed. En hobbyvirksomhed er kendetegnet ved, at den ikke har som primært formål at skabe omsætning, men at den nærmere er en del af ejerens personlige hobby eller interesse.

Til at vurdere dette, kigger SKAT på, om virksomheden har overskud eller underskud, og om ejeren driver virksomheden som en fuldtidsbeskæftigelse eller en sidebeskæftigelse.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk