Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 26-01-2023

Hvad er likviditet?

Hvad er likviditet?


Likviditet er udtryk for en virksomheds betalingsformåen – det vil sige virksomhedens evne til at betale sin kortfristede gæld. Den formelle definition af likviditeten er, at det er forholdet mellem en virksomheds omsætningsaktiver og dens kortfristede gæld. Omsætningsaktiver er defineret som summen af virksomhedens kontantbeholdning, varebeholdning og lager samt tilgodehavender.


Omsætningsaktiver er altså de ting i virksomheden, som enten allerede er kontanter, eller som meget hurtigt – indenfor et år – kan omsættes til kontanter. Og fortolkningen af likviditeten er altså, hvor mange gange virksomheden kan betale sin gæld med de likvide beholdninger, som virksomheden har. Jo flere gange, jo bedre.


God likviditet er afgørende for en virksomhed


Likviditet kaldes også virksomhedens nettorådighedsbeløb. Hvor mange penge har virksomheden til rådighed på kort sigt, når dens gæld er betalt.


For som tommelfingerregel er god likviditet afgørende for en virksomhed. Der skal komme penge ind, for at der kan betales penge ud til kreditorerne – for eksempel til betaling af løn til ansatte eller betaling af varer til leverandører.


Hvis likviditeten er lav, betyder det altså at virksomheden har for få penge til at betale sin kortfristede gæld. Og så kan den komme i problemer, for så vil kreditorerne presse på for, at virksomheden erklæres konkurs.


Men hvad er så en god likviditet? Som tommelfingerregel siger man, at en likviditet på 150% eller derover er tilfredsstillende, mens en likviditet på 150% eller derunder ikke er god nok.


Og det interessante er også, at en virksomhed godt kan have aktiver uden at være likvid. Det kan ske ved, at virksomhedens penge er bundet op i investeringer, den ikke kan komme ud af.


Der er flere måder at få en bedre likviditet


Hvis en virksomhed kæmper med likviditeten, er der flere ting, den kan gøre.


For det første kan man lave kortere betalingsfrister fra debitorer, så man får sine penge hurtigere. Og på samme måde kan man vente længere med at betale regninger. Så får man øget sin likviditet. Selvfølgelig vil både leverandører og kunder forsøge at gøre det sammen, men i hvert fald bør man være opmærksom på det.


Desuden bør man gå sine omkostninger efter med en tættekam, for ofte kan omkostninger i en virksomhed bare stige, hvis man ikke er bevidst om en god omkostningsdisciplin. Endelig kan man låne penge for at blive likvid. Og det kan også være en god løsning, hvis man bare tjener flere penge på lånet, end man betaler til banken i renter.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk