Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er kunstig intelligens?

Hvad er kunstig intelligens? 


Kunstig intelligens er kort fortalt intelligens udviklet til at efterligne den menneskelige intelligens. De mest komplicerede former for kunstig intelligens formår at lære, analysere og træffe beslutninger på samme måde, som mennesker gør. Kunstig intelligens er først og fremmest et arbejdsområde inden for datalogi, hvor flere og flere programmører i dag beskæftiger sig med muligheden for at få maskiner til at tænke. 


Hvor kommer kunstig intelligens fra? 


Den officielle udvikling af kunstig intelligens startede i midten af 1950'erne på universitetet Dartmouth i USA, hvor en række computeringeniører gik sammen om at udvikle en generation af såkaldte intelligente computere. Disse ingeniører var også de første til at bruge begrebet 'kunstig intelligens' eller 'artificial intelligence', men konceptet har en længere forhistorie end som så. Nogle argumenterer således, at Mary Shelleys roman Frankenstein fra 1818 grundlæggende set er en tidlig udforskning af farerne ved menneskeskabte intelligente entiteter. 
 Siden 1950'erne har kunstig intelligens indtaget en væsentlig plads inden for filmkunstens univers, og sci-fi klassikere som for eksempel 2001: A Space Odyssey beskæftiger sig delvist netop med denne forgrening af videnskaben.  


Hvad kan vi bruge kunstig intelligens til? 


I vores tid bruges kunstig intelligens blandt andet til optimering af vedligeholdelsesplaner for f.eks. biler og fly, diagnosticering inden for sundhedsområdet og identifikation af svindel. I nyere tid er forskere desuden begyndt at arbejde på udvikling af såkaldt autonom kunstig intelligens, der ikke kræver menneskeligt input for at kunne træffe beslutninger i komplicerede situationer. 


Hvilke problemer har kunstig intelligens? 


Ifølge eksperterne har kunstig intelligens særligt to iboende problemer. Det første er, at avanceret kunstig intelligens på mange måder kan udføre noget af dét arbejde, som i dag ligger hos menneskeheden, og at kunstig intelligens på sigt derfor vil føre til færre almene jobs. Det andet problem er, at maskiner med kunstig intelligens kun kan lære mønstre, som de ser i data. Derfor er de mennesker, der arbejder med kunstig intelligens, pålagt at skaffe data nok til, at maskinerne rent faktisk kan udvikle sig, og dette kræver enorme mængder tid. Selvom arbejdet med kunstig intelligens ikke er problemfrit, er der dog foreløbigt ingen grund til at tro, at vi mennesker nogensinde kommer til at opholde med forsøgene på at overføre og installere vores egenskaber i de maskiner, hvis formål er at effektivisere og optimere vores omgang i verden. 


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk