Få svar på en masse mystiske termer
Kørselsgodtgørelse er en form for medarbejdergode. Godtgørelsen indbefatter en økonomisk kompensation for, at du som medarbejder for eksempel bruger enten dit eget eller din samlevers transportmiddel i forbindelse med dit arbejde. Hvis dit arbejde kræver, at du kører til den anden ende af landet, vil det som regel give mening, at du bliver kompenseret med kørselsgodtgørelse.
Kørselsgodtgørelse forveksles af og til med kørsels- eller befordringsfradrag, men de to begreber dækker over forskellige ting. Kørselsfradraget henviser nemlig alene til dét fradrag, som du kan skrive på din selvangivelse, hvis du har mere end 12 kilometer til og fra arbejde.
Kørselsgodtgørelse er noget, der udbetales af de danske arbejdsgivere. Kørselsgodtgørelse er ikke lovpligtigt i Danmark men derimod noget, som arbejdere kan vælge at udbetale til deres arbejdsgivere. Godtgørelsen kan for eksempel dække udgifter til medarbejderens bil, herunder benzin, vedligeholdelse, afskrivning, forsikring, vægtafgift og finansiering.
Du kan kun få kørselsgodtgørelse, hvis du konsekvent fører en kørebog, når du bruger din private bil i forbindelse med dit arbejde. Kørebogen fungerer blandt andet som en log over, hvor mange kilometer du har kørt, og SKAT stiller dertil krav om, at kørebogen indeholder følgende yderligere grundinformationer:
I forbindelse med den enkelte registrering i kørebogen, skal du som medarbejder desuden anføre:
Kørebogen er desuden kun officielt gyldig, hvis din arbejdsgiver løbende kontrollerer, at de data, som du anfører, er korrekte.
Arbejdsgivere håndterer udbetalingen af kørselsgodtgørelse forskelligt. Nogle udbetaler godtgørelsen én gang i kvartalet, mens andre gør det en gang hvert halve år. Det mest almindelige er dog at udbetalingen sker skattefrit i forbindelse med udbetalingen af din løn. Som udgangspunkt har du som medarbejder ret til at få skattefri kørselsgodtgørelse af din arbejdsgiver for omtrent to måneders kørsel mellem din arbejdsplads og dit hjem inden for en 1-årig periode. I enkelte tilfælde, kan du dog få godtgørelsen for mere end 60 dage ad gangen. Hvis du har spørgsmål i forbindelse med din kørselsgodtgørelse, kan du altid kontakte SKAT eller tale med din arbejdsgiver.
Blev du klogere? :0)