Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er kapitalindkomst?

Hvad er kapitalindkomst? 


Kapitalindkomst er en indtægt, som du får som virksomhed eller privat person, hvis du enten har penge i banken eller bruger penge i investeringer som eksempelvis aktier, obligationer eller renter. Det er ikke en indtægt, der kan komme som følge af tjenesteydelser, men som du sekundært tjener ved at have aktiver i virksomhedens navn. 


Betydning for skattebetalingen 


Der er både fordele og ulemper ved at have en høj kapitalindkomst. Høj kapitalindkomst er selvfølgelig godt for økonomien, men det kan medfører ændringer i skatteregnskabet. Det er nemlig et beløb, der indgår i dit skatteregnskab for året, såfremt at kapitalindkomsten overstiger et beløb på 43.900 kroner. Her kan det være en fordel at tage et godt kig på regnskabet, og har du en enkeltmandsvirksomhed, så kan det være en fordel at overveje mulighederne for at overføre skatteprocenter fra en partner til en anden, såfremt at der er tale om et gift ægtepar. 


Ingen muligheder for fradrag 


Det er som udgangspunkt ikke muligt at opnå et fradrag fra den kapitalindkomst, som du optjener. Hvis pengene blot bliver udbetalt af sig selv som følge af stillestående aktiver, så er der ingenting af hente, men hvis du derimod bruger penge på at vedligeholde dine muligheder for kapitalindkomst, så kan du opnå et vist fradrag for den fortjeneste, du ender med at opnå. Som altid er det også muligt at opnå et fradrag, hvis der er tale om en negativ kapitalindkomst, hvor det ikke har været muligt at tjene penge på dine investeringer og aktiver det løbende regnskabsår. 


At tjene penge på at have penge 


Det er muligt at tjene penge helt uden at røre en finger, så længe du har penge stående i aktiver. Eksempelvis vil du tjene renter i form af en kapitalindkomst, hvis du har et større pengebeløb stående i banken. På denne måde kan det godt betale sig at spare op og sætte pengene fast i et pengeinstitut for helt uden at skulle gøre noget arbejde, så vil de penge, du har stående, langsomt vokse i takt med at tiden går. Det samme kan gøre sig gældende for aktiver i forbindelse med investeringer af aktier, der dog skal sælges med et overskud, inden du kan opnå et positiv kapitalindkomst, hvilket dog er en meget lille arbejdsydelse for at få flere penge stående på kontoen.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk