Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er kapital?

Hvad er kapital?


Ordet ”kapital” er et udtryk, der dækker over flere forskellige betydninger. Generelt er det et udtryk for en større pengesum, men der er først rigtig tale om kapital, når der er tale om en investering i én eller anden form for produktion.


Kapital kan bl.a. skaffes gennem forskellige finansieringsformer. En virksomheds kapital kan komme fra firmaets egne ejere, eller det kan komme gennem salg af værdier, også kaldet aktiver, et tilbageholdt overskud eller gennem lån.


Hvad bruges kapital til?


Kapital er en finansiel ressource, der tager form af værdier, som kan gøres op i penge. Der kan f.x. være tale om biler, ejendomme eller patenter. Der er altså ikke altid tale om fysiske eller digitale penge, men værdier i en anden forstand.


Ordet bruges til at dække værdier tilhørende et firma eller en privatperson, så det er til at regne ud, hvor meget firmaet er værd, eller hvor meget egenkapital den private besidder. Det er et udtryk for formue.


Kapital bliver, blandt andet, brugt til at investere. Med investering er det fordelagtigt, hvis der er en positiv kapitalværdi – for det er muligt at have en negativ kapitalværdi. En negativ værdi vil nemlig resultere i en investering, der giver et underskud.


Der er mange ting associeret med kapitalværdi, som du bør læse grundigt om – særligt hvis du driver et lille firma og er eneansvarlig. Du kan selv udregne værdien, og der findes forskellige metoder, så du kan finde den, der er bedst til dig. Resultatet vil fortælle dig, om en investering kan betale sig, eller om du bør vente med at bruge ressourcerne.


Hvordan fremskaffes kapital?


Kapital kan fremskaffes på flere måder. Først kan det komme fra ejeren af virksomheden; det kaldes for egenkapital, som kan fremskaffes ved en pengeindbetaling.


En anden mulighed er tilbageholdt overskud som anskaffes ved, at den gældende virksomheds ejere vælger at overføre årsoverskuddet, enten det hele eller dele af det, til egenkapital, frem for at fratrække det som udbytte fra firmaet.


Det er også muligt at sælge et aktiv, altså en anden form for værdi, så kapitalen bliver frigivet og kan bruges til andre ting. Det kan for eksempel være ved at sælge en af firmaets bygninger for at bruge pengene på at renovere en anden.


Sidst er det også muligt at opnå kapital gennem optagelse af lån fra en ekstern långiver, f.x. et pengeinstitut, en finansieringsinstitution eller en realkredit, blandt andre.


 

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk