Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 27-12-2022

Hvad er inflation?

Når der er inflation, får du mindre får dine penge i dag, end du gjorde i går, fordi inflation gør penge mindre værd over tid. Eller sagt på en anden måde: Når ikke kun enkelte varer eller tjenester stiger i pris, men der ses generelle prisstigninger, så er der tale om inflation.

Et land ønsker at undgå høj inflation. For det første reducerer høj inflation penges værdi. For det andet skaber høj inflation uigennemskuelige priser. Og endelig skaber det for stor interesse for at låne penge og for lille interesse for at spare op.

Hvordan opstår inflation?

Ifølge Nationalbanken er der tre hovedårsager til inflation: Handel med udlandet bliver dyrere, et land har en ekspansiv finanspolitik, eller der sker store lønstigninger på arbejdsmarkedet. Lad os gennemgå årsagerne en ad gangen.

Hvis de varer, som købes i udlandet, bliver dyrere, stiger prisniveauet også i Danmark. Enten fordi de færdigproducerede varer, som importeres, stiger i pris – og dermed bliver dyrere at købe, eller fordi råvarer, der forbruges i produktionen, bliver dyrere, og producenterne derfor bliver nødt til at hæve priserne.

Et lands ekspansive finanspolitik kan også drive inflation. Ekspansiv finanspolitik betyder for eksempel, at der vedtages lettelser i skatter eller afgifter, eller at fradragsmulighederne forøges. Det giver flere penge mellem hænderne hos private, der omsættes til forbrug og øger efterspørgslen. Og øget efterspørgsel giver stigende priser.

Effekten af store lønstigninger på arbejdsmarkedet er den samme som af ekspansiv finanspolitik. Mere løn giver forbrugerne flere penge. Flere penge giver højere efterspørgsel. Og højere efterspørgsel giver højere priser.

Hvad kan du selv gøre, når der er inflation?

Er du almindelig privatperson eller virksomhed, er der ikke så meget, man kan gøre for at påvirke selve inflationen. Den bliver bestemt af kræfter, der er meget større end en selv. Men man kan navigere i dem.

Som virksomhed bør man så hurtigt som muligt beregne, om ens egne omkostninger er steget på grund af inflation eller ser ud til at gøre det. Og hvis det er tilfældet, må man i gang med at forhøje sine priser, så man stadig skaber overskud.
Samtidig bør man se på, om ens marked stadig er lige så stort i en verden med højere inflation.

Private kan spænde livremmen ind og leve billigere. Bolig og mad skal man have råd til, men man kan skære ned i omkostninger til luksus; lad være med at tage på lange, dyre rejser eller købe ekstravagante varer.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk