Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 16-03-2023

Hvad er Hæftelse?

Hæftelse er et juridisk begreb, der bruges til at beskrive den situation, hvor en person påtager sig ansvaret for at betale en gæld, hvis den person, der oprindeligt skulle betale, ikke er i stand til at gøre det. Hæftelse kan ske på forskellige måder, og det er vigtigt at forstå, hvordan hæftelse fungerer, inden man påtager sig et sådant ansvar.

En af de mest almindelige former for hæftelse er kaution. Kaution betyder, at en person påtager sig ansvaret for at betale en gæld, hvis den person, der oprindeligt skylder pengene, ikke kan betale. Kaution kan f.eks. ske i forbindelse med optagelse af lån eller leasing af en bil eller et hus. Hvis den oprindelige skyldner ikke kan betale sin gæld, kan kreditor kræve, at kautionisten betaler i stedet.

En anden form for hæftelse er solidarisk hæftelse. Solidarisk hæftelse betyder, at flere personer påtager sig ansvaret for at betale en gæld. Hvis den ene person ikke kan betale sin del af gælden, kan kreditor kræve, at de andre personer betaler i stedet. Solidarisk hæftelse kan f.eks. ske i forbindelse med etablering af et selskab, hvor flere personer påtager sig ansvaret for selskabets gæld.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hæftelse kan have store konsekvenser. Hvis man påtager sig kaution eller solidarisk hæftelse, kan man risikere at skulle betale en stor gæld, hvis den oprindelige skyldner ikke kan betale. Derfor er det vigtigt at undersøge sine muligheder og risici grundigt, inden man påtager sig et sådant ansvar.

Hvis man alligevel påtager sig hæftelse, er det vigtigt at have styr på sine rettigheder og pligter. Det er f.eks. vigtigt at være opmærksom på, om der er krav om, at kreditor skal forsøge at inddrive gælden hos den oprindelige skyldner, inden man som kautionist eller solidarisk hæfter skal betale. Det er også vigtigt at være opmærksom på, om der er krav om, at kreditor skal give besked, hvis der er problemer med at inddrive gælden.

I sidste ende er det vigtigt at huske på, at hæftelse kan have store konsekvenser. Derfor er det vigtigt at undersøge sine muligheder grundigt og være opmærksom på sine rettigheder og pligter, hvis man alligevel vælger at påtage sig et sådant ansvar.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk