Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 12-01-2023

Hvad er feriepenge?

Feriepenge er penge, der skal udbetales af ens arbejdsgiver, der giver dig mulighed for at få løn under ferie. Feriepenge udgør 12,5% af din løn, hvor du optjener 2,08 feriedage pr. måned. Feriepenge er omfattet af ferieloven, hvor der gælder regler om følgende:

  • Ferieår og optjeningsår
  • Feriens længde og placering
  • Overførsel af ferie
  • Afholdelse af ferie
  • Varsling af ferie
  • Feriegodtgørelse
  • Ferie ved opsigelse
  • Udbetaling af feriegodtgørelse

Hvordan optjenes feriepenge?

Du optjener feriepenge igennem dit arbejde. Hvis du tager et kig på din lønseddel, kan du se, hvor meget du har optjent for den pågældende måned og for hele året.
Du vil få 12,5% af din løn i feriepenge, som du kan få udbetalt, når du skal på ferie. Du betaler skat af dine feriepenge. 

Når du skal have udbetalt dine feriepenge, skal du angive, hvornår du holder ferie. Herefter vil du få dine feriepenge 6 uger før din ferie.
Hvis du bestiller feriepengene tættere end 6 uger på din ferie, vil der gå 4 bankdage, før de er på din konto.
Det er også muligt at bestille feriepenge med tilbagevirkende kraft. Hvis du har været på ferie, men glemte at bestille dem, kan du godt angive en tidligere dato og blot modtage pengene efter 4 bankdage. 

Derfor skal du holde øje med dine feriepenge

Der er mange gode grunde til, at du skal holde øje med dine feriepenge. Det er for det første altid en god ide, at du har en ide om, hvor mange penge du har. Derfor er det også smart at vide, hvor mange feriepenge du eventuelt har til at stå. 

Herudover skal dine feriepenge også bruges indenfor en vis periode, ellers forsvinder de. Det er derfor en god ide, at du holder øje med, hvornår de seneste skal bruges, så du kan nå at få dem allesammen. Det ville være træls at gå glip af feriepenge, fordi du havde glemt, at de skulle bestilles. 

Hvem udbetaler mine feriepenge?

Det er lidt forskelligt fra person til person, hvem der rent faktisk står for at udbetale pengene. Det er enten din arbejdsgiver, FerieKonto eller en feriekasse. Du kan selv tjekke det på den kvittering, som du får i den Eboks.
Hvis det er FerieKonto, der står for din udbetaling, skal du have oprettet en NemKonto, som er den konto, de udbetaler til. 

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen, pr email post@kerp.dk eller telefon: 38 4000 22
Vi svarer typisk indenfor 24 timer.