Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er et skattefradrag?

Hvad er et skattefradrag?


Alle har nogle beløb, som de ikke skal betale skat af. Det kaldes skattefradrag. Det mest velkendte er det personlige skattefradrag, der typisk ligger på 46.600 kr. om året for alle voksne over 18 år og 37.300 kr. om året for alle unge under 18 år. Dog er det langtfra den eneste. Derudover findes også et servicefradrag, et kørselsfradrag, et beskæftigelsesfradrag, et jobfradrag, rejsegodtgørelse, rentefradrag og fradrag for børnebidrag.


Hvordan får man gavn af skattefradrag?


Skattefradrag omfatter en del af din løn, som du ikke skal betale skat af. Dit personfradrag trækkes fra din månedlige indkomst, så du hver måned får en del af din løn skattefrit. Dermed bliver det, du skal betale overordnet i skat også mindre, fordi du skal betale 39% af et mindre beløb.


Du skal typisk ikke selv forholde dig til dine skattefradrag, da det ikke skal angives på ens selvangivelse. Det gælder uanset om du betaler A-skat eller B-skat.


Servicefradrag


Servicefradrag er til dig, der benytter dig af hjælp i huset. Det kan være i form af vinduespudsning, rengøring eller andet.


Kørselsfradrag


Kørselsfradrag er også velkendt af mange. Det gælder for alle, der har mere end 24 km i alt til og fra arbejde. Hvis du har mellem 25 og 120 km til arbejde får du i 2022 2,15 kr. per km. Har du mere end 120 km til og fra arbejde, så får du i 2022 1,08 kr. per km eller 2,16 kr. i nogle yderkommuner.


Beskæftigelsesfradrag


Beskæftigelsesfradraget er noget du får, hvis du modtager en AM-bidragspligtig løn eller har et overskud i din virksomhed, der berettiger dig til det. Det beregnes automatisk.


Jobfradrag


Jobfradrag virker på samme måde som beskæftigelsesfradraget, men du må ikke tjene helt så meget, hvis denne skal gøre sig gældende for dig.


Rejsegodtgørelse


Hvis du har et job, hvor du skal på forretningsrejser, der varer mindst 24 timer, så kan du gøre brug af skattefri rejsegodtgørelse. Du kan skrive et beløb på din selvangivelse, som du ikke skal betale skat af, der er tilsvarende til det beløb, der dækker dine udgifter på dine rejser.


Rentefradrag


Hvis du har et lån med renter, så er det muligt at få et fradrag på dine renteudgifter. Det gælder på realkreditlån, billån, boliglån eller SU-lån.


Fradrag for børnebidrag


Det beløb som du betaler til dine børn under 18 år kan du også få lov at tjene skattefrit. Det kan du få helt automatisk.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk