Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 26-01-2023

Hvad er et organisationsdiagram?

Hvad er et organisationsdiagram?


Et organisationsdiagram er en grafisk illustration af, hvordan en virksomheds organisation er bygget op. Med organisationsdiagrammet kan man vise hvilke afdelinger og personer i virksomheden, som har ansvaret for hvilke opgaver. Hver især har afdelingerne ansvaret for en del af virksomhedens drift og udvikling.


Formålet med et organisationsdiagram er at skabe overblik for alle i virksomheden, over hvem der arbejder i hvilken afdeling, og hvad deres ansvar er. For det kan være svært at se ved første øjekast, hvem der har ansvar for hvilke opgaver, hvis man går rundt i en virksomhed.


Hvordan bruger man et organisationsdiagram i hverdagen?


Når et organisationsdiagram er lavet, bliver det lettere for alle medarbejdere at finde ud af, hvem de skal tale med, hvis de ønsker hjælp til eller samarbejde om en opgave eller et projekt.


Det hjælper i særlig grad nye medarbejdere, der endnu ikke har lært virksomhedens organisation og processer at kende. For dem kan en introduktion til organisationsdiagrammet, blive en hurtig måde at finde nye interne samarbejdspartnere.


Et organisationsdiagram viser ikke organisationens uformelle netværk


En organisation består af mennesker, og de opfører sig ikke altid lige så regelret som i et organisationsdiagram. For alle de formelle kontakter i en organisation, er der mindst lige så mange uformelle. Nogle, der har været i virksomheden i lang tid, kender måske mange mennesker i mange afdelinger og har lettere ved at få hjælp eller finde den rette ressource til en opgave.


Der er også nogle mennesker, der er dygtigere end andre til at opbygge netværk til andre i en organisation. Og der er andre, der hellere bare vil passe sig selv.


Så hvis man vil have succes i en organisation, er det vigtigt også at kende det uformelle organisationsdiagram – det sociale netværk, der eksisterer i organisationen.


Et organisationsdiagram kan bruges til mere end bare at lære organisationen at kende


At nye medarbejdere kan finde vej i organisationen, er en vigtig anvendelse af organisationsdiagrammet. Men det kan også bruges til andre ting.


Grundlæggende viser organisationsdiagrammet, hvem der har ansvaret. Desuden kan organisationsdiagrammet bruges til at analysere rapporteringstrukturen og kommandovejene i virksomheden.


Men et organisationsdiagram kan også bruges som udgangspunkt for en analyse af organisationen; f.eks. om der er overlap mellem ansvaret for to afdelinger eller ligefrem konflikt imellem dem. Og det kan også bruges til at beslutte, hvem der skal være repræsenteret i et tværgående projektteam.


Og ultimativt kan organisationsdiagrammet bruges som udgangspunkt for at definere en helt nye organisationsstruktur.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk