Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 25-01-2023

Hvad er et ERP system?

Hvad er erp system?


ERP er forkortelsen af Enterprise Ressource Planning. På dansk vil det groft oversat betyde en virksomheds planlægning af ressourcer. ERP er et it baseret system til styring af hele forsyningskæden og alle aspekter heraf i en virksomhed. På dansk bliver ERP ofte erstattet med udtryk som økonomisystem eller regnskabssystem. ERP er dog lidt mere omfattende end kun økonomien eller selve regnskabet.


ERP i anvendelse


ERP er systemet som en virksomhed kan bruge i forhold til styringen af selve produktionen og de økonomiske aspekter. ERP bliver brugt til alt lige fra selve produktionen, lagerføringen, indkøb af nye resurser og delprodukter, til selve salget og de økonomiske forhold omkring hvert led.


ERP er et it system


ERP systemet er et software som en virksomhed kan vælge at bruge til styring af de ovennævnte dele af virksomheden. ERP bliver ofte anvendt netop for at få overblik over en virksomheds kerneområder, lette administrationen af samme kerneområder og for at synliggøre punkter som kan optimeres.


ERP er opdelt i forskellige moduler


Det fulde ERP system er opdelt i en række moduler, som overordnet styre hver deres del af en virksomheds områder.


De typiske moduler er : økonomistyring, salg, lager, indkøb, ordrebehandling, CRM, ressourcer, produktion og HR.


Hvordan og hvor meget en virksomhed anvender ERP systemet er forskelligt fra virksomhed til virksomhed.


De fire moduler som stort set alle virksomheder gør brug af, er de første fire, i ovennævnte liste.     • Økonomistyring. I dette modul kan hele eller dele af virksomhedens, samlede økonomi styres. Modulet giver den fordel at alt er samlet et sted og derfor nemmere at overskue. Lave beregninger og sammenligninger på.

  • Dette modul vedrøre udelukkende salg og den økonomi der er forbundet hermed. Regnskabet for salg kan godt indgå både i dette modul og i økonomistyrings modulet på samme tid.

  • Dette modul bruges til på overskuelig vis af holde øje med lagerbeholdningen.

  • Indkøb. I dette modul ligger det samlede regnskab for firmaets indkøb, til både lager, andre dele af produktionen og andre indkøb.


Nogle moduler i ERP kan fravælges


De øvrige moduler fra ovennævnte liste kan til eller fravælges. Eksempelvis vælger mange virksomheder ikke at bruge deres ERP system til HR.


Fordelen ved ERP er netop funktionen der gør det muligt at tilgå alle dele af systemet. HR afdelingen indeholder personfølsomme oplysninger, som mange virksomheder derfor vælger at køre separat fra deres øvrige ERP system.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk