Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 2 minutter Sidst opdateret: 10-03-2023

Hvad er et CPR-nummer?

CPR-nummer er en unik identifikationskode, som alle danskere bliver tildelt ved fødslen eller ved ankomst til Danmark. CPR står for Central Person Register, og det er en del af det danske system for registrering af borgerne i landet.

CPR-nummeret består af ti cifre, hvor de første seks cifre angiver fødselsdatoen på formatet DDMMÅÅ. De næste fire cifre bruges til at identificere personen og differentiere mellem personer, der er født på samme dag. CPR-nummeret er personligt og fortroligt og er ikke tilgængeligt for offentligheden.

CPR-nummeret bruges til en lang række forskellige formål, både af den offentlige og den private sektor. Det bruges til at identificere borgere i forhold til blandt andet sundhedsvæsenet, arbejdsmarkedet, bankerne og skattesystemet. Det bruges også til at generere statistik og i forskning.

Som borger i Danmark er det vigtigt at beskytte sit CPR-nummer og ikke dele det med uvedkommende. Det kan for eksempel ske ved at sørge for at have stærke passwords og beskytte personlige oplysninger på nettet. Hvis man er bekymret for, at ens CPR-nummer er blevet stjålet eller misbrugt, skal man kontakte de relevante myndigheder.

CPR-nummeret er en central del af det danske samfund og bruges i mange sammenhænge. Det er vigtigt at være opmærksom på sin egen sikkerhed og beskyttelse af personlige oplysninger for at undgå misbrug af ens CPR-nummer.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk