Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 25-01-2023

Hvad er et API?

API - hvad er en API?


Application Programming Interface, API, er en integration mellem computersystemet, der muliggør, at disse deler data og funktioner. API'en er med andre ord det værktøj, der skaber en kobling mellem programmerne. Et eksempel er et regnskabsprogram, der integrerer med et bogføringssystem, et CRM-system, der integrerer med et regnskabsprogram, eller et bogføringssystem, der er koblet sammen med en webshop. 


For netop webshop-forretninger, er der mange fordele ved at kende de optimeringsmuligheder de forskellige API'er kan tilbyde, da disse kan frigive tid og ressourcer ved at lette det administrative arbejde væsentligt. 


De forskellige typer af API'er 


API'er kan inddeles i to overordnede kategorier; en åben API og en lukket/privat API. Den mest betydelige forskel ligger i, hvordan den enkelte håndterer data, samt hvordan der gives adgang til at arbejde på tværs af integrationerne.


Åben API


En åben API bruger man, når man har brug for en let integration. En åbent API gør det muligt at udveksle funktioner, data og informationer på tværs af programmer, og det giver et "fælles sprog" for to eller flere virksomheder, der ønsker at integrere flere løsninger i samme system. Ved brug af en åben API får man flere tilpasningsmuligheder og mere fleksibilitet. 


Åbne API'er benyttes i de tilfælde hvor en forbruger, en kunde eller en borger har adgang til et system, der integrerer med et andet. 


Lukket eller privat API


Den lukkede eller private API dækker over de tilfælde, hvor API'en udelukkende bruges internt - den del af systemet, forbruger, kunde eller borger ikke har adgang til. 


Den lukkede eller private API kræver administratoradgang. Denne adgang tildeles individuelt og differentieret. Det er for eksempel ikke alle medarbejdere, der skal have adgang til virksomhedens lønningssystem, budget eller netbank, og i tilfælde hvor disse er koblet sammen med virksomhedens CRM-system, vil det være nødvendigt at benytte en lukket API. 


Hvor sikre er disse API'er - kommer de med en større risiko for kompromittering? 


IT-sikkerhed er førsteprioritet ved al systemudvikling, og der er en høj grad af sikkerhed bygget ind i de forskellige API'er. Ofte udveksler systemerne data og informationer af fortrolig karakter, og der er derfor afgørende, at systemerne er sikre, samt at kodningen er uigennemtrængelig. 


Såfremt de systemer, der integreres, begge har en høj IT-sikkerhed, er der ingen øget risiko ved at lave en sammenkobling - det afhænger af det enkelte system, og API'er udgør altså ikke en trussel i sig selv.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen, pr email post@kerp.dk eller telefon: 38 4000 22
Vi svarer typisk indenfor 24 timer.