Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 27-12-2022

Hvad er et abonnement?

Et abonnement er en aftale mellem en køber og en virksomhed. Kunden betaler løbende for en ydelse eller en vare, og oftest vil betalingen ske på månedlig basis.
Nogle abonnementer er tidsbegrænsede, hvilket vil sige at ydelsen stopper, hvis man ikke selv fornyer abonnementet ved udløb. Andre abonnementer er løbende, og de fortsætter altså, indtil man selv aktivt opsiger abonnementet.
Der findes mange forskellige typer af abonnementer, så det anbefales, at man læser op på vilkårene, inden man tegner et abonnement.

Hvem tilbyder abonnementer?

Abonnementerne så dagens lys, da aviserne startede med den forretningsmodel. Kunderne fik muligheden for at få bragt deres yndlingsavis til hoveddøren imod betaling. Abonnementsmodellen har udviklet sig hurtigt siden, og i dag kan man tegne abonnementer på næsten alt; du kan både få abonnement på mobiltelefoner, fitnesscentre, internet og biografer mv.

Hvilke regler gælder for et abonnement?

Ifølge markedsføringsloven skal det tydeligt fremgå for kunden, at det ikke er et engangskøb, men en aftale om et abonnement. Udover det kan der ved nogle abonnementer være en bindingsperiode, der forpligter kunden til at betale i en bestemt periode.
Abonnementer med bindingsperioder vil oftest være løbende, hvilket vil sige, at man aktivt skal afmelde det, hvis man ønsker at opsige abonnementet. Nogle abonnementer har også en opsigelsesperiode, hvilket kan betyde, man betaler måneden ud plus et antal måneder, der fremgår af aftalen.

En vigtig regel er, at hvis man bliver tilbudt en gratis vare eller en ydelse i en prøveperiode med en betingelse om, at man herefter tegner et abonnement, så skal det fremgå tydeligt.

Hvorfor skal man vælge abonnementer fremfor engangskøb?

Grunden til abonnementer er blevet så populære er, at det giver kunderne en besparelse af tid og nogle gange også en økonomisk besparelse. Kunden slipper dermed for at bestille varen eller ydelsen igen, og her vil man opleve, at man mange gange opnår en besparelse prismæssigt, hvis man tegner et længerevarende abonnement.
Omvendt giver abonnementer fra virksomhedens perspektiv en højere forudsigelighed for fremtidig økonomi.

Medlemskaber og abonnementer

Hvis man indbetaler til en forening for at blive medlem, vil man ofte skulle betale med faste mellemrum for at forblive medlem. Her vil man dog betegne det, som at betale kontingent, f.eks. hvis man er medlem af en idrætsforening. Et andet eksempel kunne være, hvis man betaler for medlemskab i en politisk organisation; her vil man betegne det som et medlemsbidrag.
Principperne er de samme som ved at abonnement, bortset fra man betaler med større mellemrum.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen, pr email post@kerp.dk eller telefon: 38 4000 22
Vi svarer typisk indenfor 24 timer.