Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er en statsautoriseret revisor?

Hvad er en statsautoriseret revisor? 


En statsautoriseret revisor er den højest uddannede revisor, som der findes i Danmark. Statsautoriserede revisorer har som regel en længere uddannelse end almene revisorer, og i modsætning til almene revisorer har de retten til for eksempel at revidere finansielle virksomheder, statslige aktieselskaber og diverse børsnoterede selskaber. Som følge af den lange uddannelse tjener statsautoriserede revisorer oftest flere penge end revisorer, der ikke er statsautoriserede. Revisionsvirksomheder, hvor mere end halvdelen af ledelsen består af statsautoriserede revisorer, betegnes normalt som statsautoriserede revisionsvirksomheder. 


Hvad består uddannelsen som statsautoriseret revisor af? 


Hvis du gerne vil være statsautoriseret revisor, skal du kombinere den rette uddannelse med den praktiske erfaring, som du får, når du arbejder hos en statsautoriseret revisionsvirksomhed. Du kan for eksempel starte som revisorelev, samtidig med, at du læser HD i regnskab og revision. Når du har gennemført din bachelor, kan du supplere med kandidatgraden cand.merc.aud. 
 I modsætning til almene revisorer er statsautoriserede revisor underlagt en obligatorisk efteruddannelse, som gør, at de hvert tredje år skal dokumentere, at de har opfyldt kravene om 120 timers efteruddannelse fordelt på regnskab, revision, erklæringsområdet, SKAT og moms. 


Hvornår er det nødvendigt at hyre en statsautoriseret revisor? 


For langt de fleste virksomheder gælder det, at det er nok at hyre en almen eller såkaldt godkendt revisor. Dog er det som nævnt ovenfor nødvendigt at hyre en statsautoriseret revisor, hvis du ejer eller arbejder for en finansiel virksomhed, et statsligt aktieselskab eller et børsnoteret selskab. 


Finansielle virksomheder 


Finansielle virksomheder dække over alle de koncerner, som udbyder finansielle produkter på tværs af for eksempel grænserne mellem pengeinstitutter, forsikringsvirksomheder, fondsmæglervirksomheder og realkreditvirksomheder. 


Statslige aktieselskaber 


Statslige aktieselskaber er en fællesbetegnelse for alle aktieselskaber, hvor staten har en bestemmende indflydelse. Ørsted A/S er blandt de mest alment kendte statslige aktieselskaber, der findes. 


Børsnoterede selskaber 


Et børsnoteret selskab er et aktieselskab, som udbyder diverse former for aktier på en børs. Og hvis du beskæftiger dig i et børsnoteret selskab, er det essentielt, at I udelukkende gør brug af statsautoriserede revisorer. 


Hvordan finder jeg den rette statsautoriserede revisor? 


Der findes online anmeldelser af rigtig mange af de statsautoriserede revisorer, der findes i Danmark. Når du påbegynder jagten på en statsautoriseret revisor, er det desuden vigtigt, at du finder én, som praktiserer åben dialog i forhold til revisionsarbejdet. Så er du sikker på at kunne forstå revisionsprocessen. 


 

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk