Ordbogen
Få svar på en masse mystiske termer
Når det kommer til din virksomheds resultatopgørelse i årsregnskabet, der er en del af årsrapporten, er det vigtigt, at du får sat dig ind i, hvad den årlige resultatopgørelsen helt konkret giver dig et overblik over, hvordan den fungerer, og hvornår den skal udarbejdes. Uanset om virksomhedens resultatopgørelse er artsopdelt eller funktionsopdelt, vil de begge vise dig det samme: Et nøje udarbejdet billede af regnskabsårets resultat for din virksomhed, dvs. hvordan det økonomiske overblik ser ud i forhold til virksomhedens omsætninger og omkostninger.
Det gælder om, at du får inkluderet alle indtægter samt får resultatopgørelsen udarbejdet, inden årsrapporten skal være klar. På den måde har du hele tiden godt styr på virksomhedens økonomi, da overblikket understreger, hvad der går godt, og hvad der kan gøres bedre i fremtiden.
Resultatopgørelsen skal opstilles i et skema. Nogle virksomheder vælger artsopdelt (opstillet efter art), imens andre vælger funktionsopdelt (opstillet efter funktion) - man vælger selv, hvilken man syntes giver mest mening for sin virksomhed.
Den artsopdelte resultatopgørelse bliver opstillet således, at virksomhedens omkostninger opdeles efter hvilken slags omkostning, der er tale om. Det kan være sådan noget som materialer, lønninger og husleje, og så er det typisk denne type resultatopgørelse, som f.eks. servicebranchen vælger.
Den funktionsopdelte resultatopgørelse betyder derimod, at virksomhedens omkostninger opdeles efter, hvad virksomheden har brugt de pågældende omkostninger til. Det kan være sådan noget som salg, produktion og administration, derfor vil det også typisk være produktionsvirksomheder, der anvender denne type skema.
Uanset hvilken type resultatopgørelse du vælger, skal du huske at inddrage alle omkostninger og indtægter for hele regnskabsåret, som opgørelsen vedrører. Det vil sige, at du f.eks. skal huske at inkludere alle indtægter - også dem, som ikke er blevet indbetalt endnu, da de er opstået omkring årets ende. Det skyldes, at resultatopgørelsen skal ende så akkurat som muligt, og derfor skal du også have alt medregnet. Resultatopgørelsen bliver upræcis, hvis du glemmer af medregne visse poster.
Resultatopgørelsen udarbejdes herefter, inden årsrapporten aflægges. Årsrapporten er den rapport, hvor årsregnskabet skal lindgå. Det er i årsregnskabet, at du finder resultatopgørelsen. Tidspunktet på hvornår resultatopgørelsen udarbejdes, har derfor meget at sige i forhold til hvilket regnskabsår, som virksomheden har valgt at følge. Det kan virke mest oplagt, at ens regnskabsår starter fra 1. januar til 31. december, men virksomheden kan selv vælge, hvornår starten og slutningen på regnskabsåret er, så længe at der er 12 måneder. Der er f.eks. også nogle virksomheder, der vælger at lade regnskabsåret starte fra midten af året til et år frem.
Blev du klogere? :0)
Kontakt os
Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk