Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 26-01-2023

Hvad er en rådighedsbeløb?

Hvad betyder rådighedsbeløb?


Et rådighedsbeløb er det beløb, der er tilbage, når alle faste udgifter er betalt. Med andre ord, så er det, det beløb du har til rådighed til at købe dagligvare, husholdningsartikler, og hvad du ellers har brug for. De faste udgifter er udgifter til husleje, el, vand og varme. I de faste udgifter kan der også indgå mobil abonnement og andre abonnementer. Når alle disse udgifter, som du betaler hver måned eller hvert kvartal, er betalt, er der et beløb tilbage. Dette beløb kaldes rådighedsbeløb.


Det er godt at kende dit rådighedsbeløb


Der er flere gode grunde til at holde øje med dit rådighedsbeløb.


Vil du eksempelvis tegne abonnement på en avis, være medlem af en bogklub, eller have en fast musiktjeneste, er det en god ide at sikre sig at rådighedsbeløbet er stort nok til endnu en fast udgift.


Jo flere faste udgifter du har, jo mindre er der tilbage til rådighedsbeløbet, som jo skal dække alle dine øvrige udgifter.


Dit rådighedsbeløb skal være stort nok til, at du kan købe mad, husholdnings artikler, nyt tøj og sko, når der er behov, og alt andet som du har brug for i din hverdag. Hvis der ikke hver måned er et overskud fra dit rådighedsbeløb, er det ikke en god ide at begynde at tilføje nye faste udgifter til et i forvejen stramt budget.


Bankerne bruger rådighedsbeløbet


Hvis du eksempelvis vil låne penge i banken til et nyt sommerhus, en ny bil eller en anden stor ting, så kigger banken på dit rådighedsbeløb. Banken har faste satser for hvor stort et rådighedsbeløb skal være, før de vil låne dig penge.


Bankerne har forskellige satser for rådighedsbeløbets størrelse. Der er en sats, som gælder for en enkelt person. Denne sats er i reglen højere end satsen for et par. En anden sats gælder par med børn. Kravene til størrelsen af rådighedsbeløbet afhænger således også af dine private forhold.


Pas på dit rådighedsbeløb


Der er ofte fristende tilbud og reklamer for abonnementer, som ville være rare at have. Det kan være alt fra en bogklub til et lækkert serie-abonnement. Før du falder for fristelsen, er det vigtigt, at du tjekker dit rådighedsbeløb og grundigt overvejer, om du har råd til endnu en fast udgift, eller om den daglige husførelse simpelthen bliver umulig. Et lille ekstra beløb hver måned til det uforudsete som en del af rådighedsbeløbet er at foretrække.


 

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk