Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er en konto?

Hvad er en konto?


En konto er noget, man ofte forbinder med banker i form af en bankkonto, men helt generelt kan en konto være en ordning mellem mange typer af udbydere og en person eller en virksomhed. Man kan f.eks. også have en e-mailkonto eller en konto på andre online services. Konto kommer fra det latinske contare, der betyder "at tælle". Det vil altså sige, at en konto svarer til et nummer i udbyderens system, så de nemmere kan udbyde deres service. 


Hvilke typer af bankkonti findes der?


Der findes rigtig mange forskellige typer konti indenfor bankverdenen. Nogle af dem, du oftest vil støde på er NEM-konto, opsparingskonto, budgetkonto og erhvervskonto. 


NEM-konto


NEM-kontoen er en helt almindelig bankkonto, der bare også er koblet op på dit CPR-nummer eller CVR-nummer - alt efter om du er privatperson eller en virksomhed. NEM-kontoen er den konto, hvor ydelser, du eventuelt modtager fra det offentlige, bliver sat ind. Det vil oftest også være den konto, som dine arbejdsgivere vil bruge til at overføre din løn.


Opsparingskonto


Der er som sådan ikke noget specielt ved en opsparingskonto, og du behøver ikke at have en. Der er dog alligevel mange, der foretrækker at have en opsparingskonto, da der gør opsparing nemmere. En opsparingskonto er en konto, de fleste kan få oprettet i banken. Her kan man sætte penge til siden, som ikke er tilknyttet ens lønkonto, lommepengekonto eller hvad man ellers bruger i dagligdagen. 


Budgetkonto


Budgetkontoen bruges til de faste udgifter, man har hver måned. Man starter altså gerne med at udregne, hvad budgettet for den næste måned er i forhold til faste udgifter, og de penge sætter man til side på budgetkontoen. Når de faste udgifter skal betales, gøres dette via budgetkontoen. På den måde kan man danne sig et bedre overblik over, hvad man har til rådighed.


Erhvervskonto


Hvis du opretter en virksomhed og derfor også opretter et CVR-nummer, er det et krav, at du også opretter en erhvervskonto. De fleste banker har erhvervskonti, men prisen på at oprette en sådan konto er forskellig fra bank til bank. Derfor kan det godt svare sig at undersøge priserne hos de forskellige banker, inden du vælger en bestemt bank. Nogle banker vil kræve, at du flytter dine personlige konti til deres bank, når du opretter en erhvervskonto. Det er altså også noget, man skal regne på, om det kan svare sig. 

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk