Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 12-01-2023

Hvad er en forskudsopgørelse?

En forskudsopgørelse er en beregning hos SKAT af dine forventede indtægter for det kommende år og de skattefradrag, du forventer at have. Forskudsopgørelsen er på den måde en slags skattebudget, og det danner grundlag for fastsættelse den procentdel af din løn, som din arbejdsgiver løbende indbetaler til SKAT.

I en perfekt verden rammer forventningen i forskudsopgørelsen plet i forhold til din faktiske indtægt og fradrag. Men hvis du har betalt for meget ind i forhold til forskudsopgørelsen, får du penge tilbage i skat. Og hvis du har betalt for lidt, skal du indbetale en restskat.

Vær OBS på dette omkring forskudsopgørelsen

Det er en god ide at rette forskudsopgørelsen til løbende, så du ikke ender året med en alt for stor restskat. Både fordi det er en ærgerlig følelse, men også fordi restskat normalt tillægges et ganske stort gebyr, fordi du har ”lånt” penge af staten. Og medmindre du selv foretager ændringer i forskudsopgørelsen, bliver der ikke ændret noget.

Populært sagt skal du ændre din forskudsopgørelse, hvis din indtægt eller dit liv ændrer sig.

Så vær særligt opmærksom, hvis du modtager store pengebeløb – for eksempel en bonus eller et stort udbytte – hvis du køber eller sælger hus, hvis du bliver gift eller hvis du ændrer indtægt på grund af jobskifte eller af andre årsager.
Desuden er det vigtigt, at du skal have dokumentation for at få forskellige fradrag. Det er ikke sikkert, at du kan indberette dem i forskudsopgørelsen, men de bliver inkluderet, når din endelige skat bliver gjort op.

Det samme gælder, hvis du har ændret afstand til dit arbejde, så det påvirker dit befordringsfradrag. Hvis du har langt til arbejde, kan det handle om ganske mange penge. Bemærk, at også her gælder krav om, at du kan dokumentere fradraget, så før en kørebog over de enkelte ture, som du har kørt på arbejde.

Hvis du ligger på kanten til at skulle betale topskat, så sæt hellere din indtægt lidt for højt.

Mange er i tvivl om, hvilken indtægt de skal indberette, hvis de ligger lige omkring grænsen for topskat. Den generelle anbefaling er, at du hellere skal sætte din indtægt lidt for højt, så du kommer til at betale topskat. På den måde undgår du at få et ordentligt skattesmæk, når året er gået.
I stedet får du så nogle penge tilbage i skat, når året er gået, og det er trods alt en rarere følelse end at skulle betale et stort girokort.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk