Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 27-12-2022

Hvad er en advokat?

En advokat går ikke kun i retten eller håndterer svære økonomiske situationer. Det er en person med en juridisk kandidatgrad, som rådgiver andre indenfor en bestemt del af lovgivningen. En advokat har altid et speciale, så du nemt kan finde den type hjælp, du har brug for.

Advokat er en beskyttet titel. Mens en rådgiver indenfor et bestemt område ikke nødvendigvis er advokat, vil en advokat altid have den krævede uddannelse.

Typer af advokater

Der findes advokater indenfor mange områder, og det er vigtigt, du finder ud af, hvilken én du har brug for.
En familieadvokat og en skilsmisseadvokat er ikke det samme, og en boligadvokat er noget helt tredje. En advokat bliver desuden heller ikke nødvendigvis inddraget på grund af en beklagelig hændelse eller episode, men kan hjælpe med rådgivning, så du lige netop ikke havner i uheldige situationer.

Er du i tvivl om, hvilken type advokat, du skal bruge, så søg uforpligtigende vejledning i et advokatfirma. Andre typer af advokater er blandt andet:

  • Kontraktadvokat
  • Advokat med speciale i personskade
  • Advokat med speciale i intellektuel ejendom
  • Erhvervsadvokat
  • Forsvarsadvokat

En advokat er ikke det samme som en jurist – faktisk er der en vigtig forskel. Jurist er ikke en beskyttet titel, men ofte har en jurist også en kandidatgrad indenfor jura, dog uden de tre år med praktisk erhvervserfaring som er krævet af advokater.

Hvornår skal du bruge en advokat?

Du skal bruge en advokat, hvis du på én eller anden måde er blevet snydt, krænket, forulempet eller på anden måde har fået dine rettigheder, enten givne eller aftalte, overtrådt eller brudt.
I Danmark kan du søge om retshjælp, hvis du ikke selv har råd til en advokat. Det er et økonomisk tilskud, hvis ikke en helt gratis løsning. Hjælpens størrelse kommer an på din økonomiske situation og personlige indkomst – det er også muligt at tegne en forsikring, der giver ret til retshjælp.

Advokater i erhvervslivet

Det er også en god idé for mange virksomheder at have en erhvervsadvokat tilknyttet. De kan hjælpe med tilladelser og problemstillinger, der kan opstå i firmaet, og være en værdifuld rådgiver.

Advokater er sjældent ansat af en person eller en virksomhed på fuld tid, men betales i stedet timemæssigt eller efter aftale. Mange er dog tilknyttede en fast advokat, hvis der er tale om et gentagende arrangement.
Kun større virksomheder har advokater i huset, og selv da er de sjældent til stede på daglig basis.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk