Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er deflation?

Hvad er deflation? 


Deflation er et begreb der anvendes når der er tale om prisfald i samfundet i form af ydelser, varer og faldende renter. Deflation betyder i bund og grund, at pengene bliver mere værd i landet og at kursen stiger. Det modsatte af deflation er inflation, hvor der ses prisstigninger og nedsat forbrug. Både inflation og deflation er noget der på længere sigt vil nedsætte væksten i Danmark og en balancering mellem disse er derfor optimalt. 


Deflation er et sjældent syn 


Det er sjældent at der ses deflation i Danmark, hvilket er sammenligneligt med alle de andre vestlige lande i Europa og omegn. Hvis der opstår deflation, så er det som oftest med en meget lille procentsats i modsætning til inflation, der godt kan stige flere procentpromiller for hver periode og sker hyppigere. Samlet set, kan man derfor sige, at deflation overordnet set er ikke eksisterende eftersom at den gennemsnitlige samfundsmæssige prisregulering er positiv. Dog vil der i en kortere periode ved deflation ses lavere lønninger, øget ledighed og manglende produktion som følge af udviklingen. 


Hvordan opstår deflation? 


Deflation er et begreb og en tilstand der opstår, når der af den ene eller den anden årsag opstår en ekstra stor efterspørgsel på varer og ydelser i samfundet. Med en øget efterspørgsel vil der efterfølgende opstå et overskud der er mindre afsæt i, hvilket betyder at priserne falder. Når priserne i samfundet falder, vil det også betyde, at der kommer færre indtægter til statskassen og mindre arbejdskraft, hvilket giver den egentlige deflation. Det skaber en hæmning i arbejdsmarkedet og giver flere arbejdsløse end ved en balance mellem inflation og deflation.


Deflation gennem tiden 


Det er sjældent at det er set deflation i Danmark og resten af vesten.  Siden 2018, hvor der var en meget svag deflation og negative renter på lån og investeringer, var det første tilfælde der er set i landet siden 2. verdenskrig. Selvom det denne gang mest af alt var en økonomisk krise der opstod i USA, så var det en deflation der i 1900-tallet første til økonomiske konsekvenser i hele verden. Med så stor en deflation var der også et stort antal arbejdsløse, hvilket har betydet en skæv fordeling af betaling af skatter og øgede udgifter for staten. Den mindre deflation der ses i 2018, gav ikke anledning til en længere varende økonomisk krise, men at der var store omsætning af investeringer verden over. 

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk