Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 27-01-2023

Hvad er copyright?

Hvad er copyright?


Copyright er ophavsretten på et værk, du har lavet, og beskytter mod ulovlig kopiering og brug. Det dækker over mange forskellige ting, bl.a. musik, litteratur, film, kodning og endda bygningsværker.


Der findes forskellige former for copyright verden over, og i Danmark er det ensbetydende med ophavsretten. Rettighederne skal være tilknyttet en fysisk person, altså ophavsmanden, som har eneret over værket.


Retten kan overføres til f.eks. en virksomhed gennem en juridisk aftale – det kan for eksempel forekomme, hvis et firma hyrer en kunstner til at designe deres logo.


Hvordan oprettes copyright?


Copyright er slet ikke så svært at håndtere. I Danmark oprettes copyright automatisk, hvis du opfylder følgende to kriterier:



  • Du har selv skabt værket

  • Værket har en vis grad af originalitet


Du kan altså ikke få copyright på en genudgivelse af Sherlock Holmes, men du vil automatisk få copyright på din egen unikke detektivroman.


Der skal ikke registreres eller ansøges om noget copyright i Danmark, men udgiver du noget i et andet land, bør du undersøge lovene dér. F.eks. hvis du vil sælge din film i USA.


Copyright er ikke det samme som idébeskyttelse, og det dækker kun over et reelt værk. Hvis du vil beskytte en idé, skal du søge om patent, som giver dig rettighederne de næste 20 år frem. Ophavsretten, derimod, gælder i hele ophavsmandens levetid plus 70 år efter dennes død – med enkelte undtagelser.


Hvad gør man ved copyrightkrænkelse?


Copyrightkrænkelse betyder, at nogen har brugt dit værk på en måde, de ikke har fået tilladelse til. Det kan være nogen, der bruger dine videoer fra nettet i deres reklamer, eller at din musik bruges i en film uden tilladelse.


Ved krænkelse har du, ifl. ophavsretslove, mulighed for at straffe den skyldige. Straffen afhænger af størrelsen på krænkelsen, og udfaldet vil variere fra sag til sag. Ofte betales der erstatning. Ved copyrightkrænkelse skal du kontakte dem, der varetager dine interesser. Det kan f.eks. være Nordisk Copyright Bureau eller KODAK.


Det er vigtigt at gemme alle de beviser, du har, hvis du opdager brug på ophavsretsloven – det kan være gennem screenshots, billeder, skærmoptagelser eller lignende. Hvis misbruget tages ned eller fjernes, skal du kunne bevise, at du har krav på erstatning.


Samtidig skal du også kunne bevise, at det er dit værk. Det kan være sværere, men har du fysiske værker eller digitale filer med oprettelsesdatoer, kan de hjælpe dig et godt stykke.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk