Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad er bogføring?

Bogføring


Hvad er bogføring? 


Bogføring er essentielt for langt de fleste virksomheder. Det er nemlig i bogføringen, at du systematisk registrerer alle din virksomheds økonomiske transaktioner i form af for eksempel pengestrømme, fakturaer og bilag. Hvis du foretager din bogføring korrekt, vil bogføringen danne grundlaget for, at du ved udgangen af regnskabsåret kan opgøre dit samlede regnskabsmæssige resultat. 


Hvem udfører bogføring? 


I mindre virksomheder er det normalt, at personen, der sidder med bogføringen også har andre og typisk urelaterede arbejdsområder. I større virksomheder udføres bogføringen i en særskilt afdeling, der som regel betegnes bogholderiet. Virksomhedens bogholder kan både være internt ansat og hyret fra et eksternt firma. 


Hvad skal bogføring indeholde? 


Der findes mange forskellige bogføringssystemer. Dog indeholder al bogføring som minimum alle indtægter og udgifter i virksomhedens regnskab. Når du trækker udgifterne fra indtægterne, får du virksomhedens årlige økonomiske resultat, der udgør den endelig opgørelse af virksomhedens under- eller overskud. 


Hvordan bogfører jeg mine indtægter og udgifter? 


Hvis du nogensinde har lavet et budget, er du sandsynligvis allerede bekendt med bogføringprocessens basale komponenter. Når du bogfører eller laver et regnskab, skal du opdele både dine udgifter og dine indtægter i mindre kategorier. Disse kategorier omfatter typisk blandt andet administration, lønudgifter, vareindkøb og husleje, og kategorierne betegnes undertiden også konti. 


Hvor kan jeg få hjælp til min bogføring? 


Hvis du har besluttet dig for selv at udføre bogføringen for din virksomhed, er det vigtigt, at du har helt styr på, hvad du foretager dig, før du går i gang. Som udgangspunkt er alle danske virksomheder underlagt den såkaldte bogføringspligt, og dét betyder, at din virksomheds bogføring er obligatorisk. 
 Starter du på bar bund, kan det være en god idé, at du går online og finder nogle guides til, hvordan du kommer rigtigt fra start. Du kan også overveje at tilmelde dig et bogføringskursus, så du er helt sikker på, at du ikke kommer til at lave fejl. Bogføring kan godt virke uoverskueligt, hvis du aldrig har prøvet det før. Men når du først har lært processen at kende, behøver arbejdsopgaven langt fra at tage al din tid. Desuden kan du, når du bogfører korrekt, glæde dig ved, at bogføring giver dig et komplet overblik over din virksomhedsøkonomi og gør det nemmere for dig at følge med i samme virksomheds udvikling. 

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk