Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 31-01-2023

Hvad er bilag?

Hvad er bilag?


Er du selvstændig, er det vigtigt, at du har styr på dine bilag, hvis ikke du vil miste penge hvert år. Bilag bruges som dokumentation for forskellige regnskaber og vigtige notater. Det er vigtigt, at dit regnskab har en gennemsigtighed - og dette opnår du med bilag som dokumentation. Står du også overfor et hav af bilag, eller ønsker du blot at vide mere - læs med her.


Hvad er bilag?


Bilag er dokumentation for alle former for transaktioner lavet i din virksomhed. Det er vigtigt at holde styr på disse bilag for at undgå uoverensstemmelser. I dag er næsten alt angående bilag blevet digitaliseret, og du kan bruge forskellige apps og programmer til at holde styr på dine bilag. Eksempelvis er appen E-conomics rigtig god til at digitalisere alle dine regninger og holde styr på dem.


Hvilke typer af bilag findes?


Der findes mange forskellige typer bilag. Du skal her være opmærksom på, hvordan du udfylder de forskellige typer af bilag, da de skal indeholde noget forskelligt. Debitor-faktura bruges ved salg. Kreditor-faktura bruges ved køb. Kreditnota bruges ved tilbagebetaling. Momsopgørelse bruges i forbindelse med SKAT. Primo Saldo bruges ved regnskabsårets slutning. Der er altså forskellige måder at udfylde bilagene på.


Hvad skal der være i et bilag?


Uanset type af bilaget, skal alle bilag indeholde følgende: Fortløbende bilagsnummer, dato, sælgers oplysninger, købers oplysninger, købets art, gældende momssats og momsbeløb. Husk altid at have disse ting med, når du udformer et hvilket som helst bilag. Brug gerne lidt tid på at sikre dig, at alting i bilaget står korrekt og er ordentligt udført.


Digitale bilag?


I dag er alle bilag digitale. Vores digitale samfund kræver digitale bilag, og det er derfor nødvendigt, at du sætter dig ind i, hvordan alle dine bilag digitaliseres. Dette krav er trådt i kraft fra juli 2022. Hold dig hele tiden opdateret med de nyeste tiltag indenfor erhvervslivet, for at sikre dig, at du ikke begår nogen fejl og må bøde for dette.


Livet som selvstændig


Det er sjovt at være selvstændig, og der er meget frihed forbundet ved dette, som tiltaler meget. Friheden udarter sig også ved, at man også selv klarer nødvendige bilag.


Det er meget vigtigt, at du er opmærksom på at få lavet bilag rigtigt, så du ikke pludseligt står overfor uforudsete problemer. Det er vigtigt at holde øje og at have alle bilag korrekte og klar til eventuel dokumentation.


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk