Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 5 minutter Sidst opdateret: 12-01-2023

Hvad er ATP?

ATP er en forkortelse for Arbejdsmarkedets Tillægspension. Pensionen blev indført i 1960'erne som et supplement til den almindelige folkepension, og ATP er i dag en lovpligtig pensionsordning for både danske lønmodtagere og for de fleste overførselsindkomster.

Arbejdsgiveren betaler to tredjedele af ATP-bidraget, mens lønmodtageren betaler én tredjedel. Alle mennesker, der har indbetalt til ATP, og hvis arbejdsgivere også har foretaget indbetalinger, kan få ATP udbetalt, når de når til folkepensionsalderen.
Du kan oveni godt spare op til ATP efter folkepensionsalderen, hvis du altså bliver ved med at arbejde. 

Hvornår skal jeg begynde at betale ATP? 

Hvis du er arbejdsgiver, skal du som udgangspunkt betale ATP til alle dine almene medarbejdere. I Danmark bliver samtlige lønmodtagere dertil pålagt at indbetale ATP, når de fylder 16 år.
ATP er en lovpligtig pensionsordning, og dét betyder, at du kun er frataget at indbetale ATP, hvis du for eksempel er selvstændigt erhvervsdrivende. 

Hvornår kan jeg få udbetalt ATP? 

Du kan ikke få udbetalt din ATP, før du når folkepensionsalderen. Det gælder også, selvom du for eksempel bliver godkendt til førtidspension, hvis du lider af en alvorlig sygdom, eller hvis du flytter til et andet land.
Når du når folkepensionsalderen, bliver din ATP til gengæld udbetalt automatisk til den konto, du har oplyst til NemKonto. 

Hvor kan jeg se min ATP? 

På Borger.dk finder du et komplet overblik over, hvor meget du gennem tiden har indbetalt til din ATP, og hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du når folkepensionsalderen. Hjemmesiden giver dig også mulighed for at udskyde, beregne eller starte din pension og registrere din samlever, hvis der er behov for det. 

Hvad sker der med min ATP, hvis jeg dør? 

Hvis du dør, før du når din folkepensionsalder, udbetaler ATP et engangsbeløb til din ægtefælle eller til den samlever, som du har registreret på Borger.dk.
Hvis du som afdød efter januar 2002 har været med i ATP i mindst to år og indbetalt dét, du har været påkrævet, vil din ægtefælle eller samlever modtage et beløb på i alt 75.000 kroner. Udbetalingen sker som regel inden for ganske kort tid, og pengene sættes automatisk ind på den efterladtes NemKonto. 

Hvis du har spørgsmål i forbindelse med din ATP, kan du som regel finde de relevante svar på enten Borger.dk eller Virk.dk. 

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk