Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 2 minutter Sidst opdateret: 06-10-2024

Hvad er A-skat?

A-skat er en væsentlig del af det danske skattesystem og refererer til den skat, som bliver trukket direkte fra din løn, inden du modtager den. Når du er ansat i en virksomhed, er det din arbejdsgiver, der er ansvarlig for at tilbageholde en del af din løn og sørge for, at pengene bliver indbetalt til Skattestyrelsen. Dette kaldes for indeholdelse af A-skat, og det sikrer, at du som lønmodtager automatisk betaler skat af din indkomst, uden at du selv skal bekymre dig om at indbetale skatten manuelt.

Det beløb, der tilbageholdes, afhænger af din indkomst og dit skattekort, som Skattestyrelsen udsteder på baggrund af dine oplysninger. Din skattekortprocent bestemmer, hvor meget der skal trækkes af din løn til A-skat. Arbejdsgiveren tilbageholder skatten hver gang, der udbetales løn, og beløbet indberettes til Skattestyrelsen. På den måde bliver din skat betalt løbende i løbet af året.

A-skat dækker over både din almindelige indkomstskat og eventuelle andre skatter, som for eksempel kirkeskat, der også bliver trukket via arbejdsgiveren. For dig som lønmodtager betyder det, at det beløb, du ser på din lønseddel som 'nettoløn', er den løn, du får udbetalt, efter at A-skat og eventuelle andre fradrag er trukket fra din bruttoløn.

Det danske system med A-skat er designet for at gøre det nemmere for lønmodtagere at betale deres skat i takt med, at de tjener penge. På denne måde undgår man store skatteregninger i slutningen af året, da skatten betales løbende og reguleres i forhold til ens aktuelle indkomst. Arbejdsgiveren har en central rolle i dette system, da det er dem, der står for indberetningen og betalingen af A-skatten til Skattestyrelsen, hvilket sikrer korrekt indbetaling.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk