Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad betyder stakeholder?

Hvad betyder stakeholder?


En stakeholder kan være en enkelt person eller en gruppe, der har en bestemt interesse i en virksomhed. De har derfor en "stake" i en bestemt virksomhed, som ordet stakeholder kommer af. 


Hvis en stakeholder har en stor interesse i en virksomhed, så har de også stor indflydelse på, hvordan det går i virksomheden. Stakeholders kan både påvirke virksomheden positivt og negativt. Derfor er det virkelig vigtigt at man som selskab kender sine stakeholders godt. Det er derfor en god ide, at de danner sig et overblik over, hvordan de forskellige stakeholdere påvirker selskabet. 


Hvem kan være en stakeholder?


Det er meget forskelligt, hvem der er en stakeholder. Der er en bred vifte af forskellige grupper, personer og organisationer, der kan have en interesse i en bestemt virksomhed. De kan også oftest deles op i eksterne og interne stakeholdere.   • Interne


Det er dem, der har en direkte involvering i virksomheden. Det er ledelsen og ansatte, der er med til at køre driften af virksomheden, der er interne stakeholdere.   • Eksterne


Eksterne er modet interne dem, der ikke direkte er involveret i virksomheden og driften af den. Det kunne være leverandører, kunder eller journalister, der har interesse i virksomheden, men som ikke direkte er en del af den. 


Hvad er stakeholder value?


Begrebet handler kort fortalt om, at en virksomhed skal have som mål, at det optimale niveau rammes indenfor udbytte for alle stakeholders. 


Det handler derfor ikke udelukkende om at skabe det største overskud, men derimod også en relation med kunder, medarbejdere, leverandører. Der skal altså være en værdi for stakeholdere at hente, da de er stakeholdere i virksomheden. 


Det kan være helt konkrete tiltag såsom at forbedre lønnen for at gøre de ansatte tilfredse eller måske lave grønne tiltag for at gøre samfundet tilfreds med virksomheden. 


Hvad er forskellen på stakeholder og shareholder?


Der er rigtig mange, der ikke kan kende forskel på de to begreber. Ordene minder også meget om hinanden, hvilket kan gøre det svært. Der er dog en tydelig og klar forskel på ordene, der har stor betydning. 


En stakeholder er en person, der har en bestemt interesse i en bestemt virksomhed, der ikke behøver at være økonomisk. En shareholder er derimod en ejer af virksomheden, da personen har investering penge i den. Det betyder derfor, at en shareholder altid er en stakeholder, men at en stakeholder ikke nødvendigvis er en shareholder. 


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk