Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 26-01-2023

Hvad betyder rente?

Hvad betyder rente?


Renten er den procentsats, som du skal betale lånegiveren for at låne penge. Det betyder altså, at renten er et gebyr, som du betaler for at låne penge over en bestemt periode. Det er et gebyr, som du betaler, da lånegiveren giver dig fuldt rådighed over penge, som du reelt set ikke har. 


Renten er det, som du betaler for at låne penge. Der vil altid være en risiko ved at låne penge ud, hvorfor renten kan ses som en kompensation i forhold til den risiko, der tages, når der lånes penge ud. 


Hvordan beregnes renten?


Renten der skal betales, når man låner penge beregnes ud fra en procentdel af det lånte beløb pr. år. Det kalder man for rentefoden.


Hvis du gerne vil låne 100.000 kroner til en bil, så skal du betale noget for at låne de penge. Hvis renten er på 10%, ville du skulle betale 110.000 tilbage efter 1 år. Hvis du derimod vælger at låne penge i 2 år, så ville man umiddelbart tro, at du skulle betale 120.000 kroner. Det er dog ikke helt korrekt, da du skal tage højde for renters rente. 


Renters rente


Renters rente er kort sagt en ny rente, der er regnet ud fra det beløb, hvor lånebeløbet er blevet lagt sammen med renten. hvis du tager udgangspunkt i det ovenstående eksempel, så vil det her betyde, at du skulle betale 10% rente af 110.000 procent 2. år og ikke blot af lånebeløbet. Det betyder, at du vil komme til at betale mere i rente, jo længere tid du låner penge. Det vil derfor være dyrere år 2, hvis du sammenligner med år 1, hvor du har lånt penge. 


Kan du selv modtage renter?


Ja du får renter af din bank for at have dine penge til at stå hos dem. Det skyldes, at du på en måde låner dine penge til banken, hvilket de så vil betale dig for i renter. Det har før i tiden været højt, hvilket betød, at det var meget lukrativt at have mange penge stående på sin konto hos sin bank. I dag har det ikke samme størrelse, hvilket gør, at de renter, som man modtager fra banken ikke helt har samme effekt. 


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk