Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 25-01-2023

Hvad betyder PBS?

Hvad betyder pbs?


PBS er forkortelsen for Pengeinstitutternes Betalings System. PBS fungerer som et betalingssystem for faste pengeoverførsler. Mod et gebyr holder pbs således styr på regningerne og betaler dem for brugeren på faste aftalte tidspunkter. 


Sådan fungerer PBS


For at betale en regning via pbs, skal man oprette en pbs aftale. Aftalen oprettes typisk, første gang man modtager en regning, som er en fortløbende aftale. Har man eksempelvis lavet abonnement på en avis, kan man når første regning kommer, tilmelde betalingen til pbs. Her vælger man selv hvilken konto beløbet skal trækkes fra og hvornår betalingen skal eksekveres.


Fremadrettet vil man ikke længere modtage selve regningen, men i stedet en opgørelse fra pbs, over denne og andre aftaler man måtte havde lavet med pbs.


Opsigelse af en pbs aftale


En aftale med pbs ophører automatisk, når man ikke længere er knyttet til betalingen. Er det eksempelvis ovennævnte avis, stopper betalingen via pbs, hvis man opsiger abonnementet på avisen.


Hvis man vil slette en pbs aftale, uden at opsige abonnement eller anden aftale, sker det via banken. I netbanken er der en liste over alle faste betalinger, herunder også aftaler gennem pbs. På listen kan man vælge enkelte aftaler og slette dem. I reglen kræves der bekræftelse med NemID eller MitID, når man laver ændringer på sine aftaler.


Nye regler for betaling via pbs  1. 1. Juli 2022 kom der nye regler for betaling via pbs. Hvert kundenummer i pbs skal fremadrettet betale 149 kroner om måneden i abonnement. Derudover betales der et gebyr pr. Betaling, gennemført af pbs.


Fordelene ved pbs


Den største fordel ved pbs er at man som privatperson ikke selv behøver at holde styr på alle sine faste udgifter.


Man bestemmer selv, hvilken konto man vil betale fra. Det er også muligt at betale fra flere konti.


I stedet for de mange regninger, modtager man en enkel oversigt over de betalinger der er gennemført, via pbs.


Med andre ord, er pbs en service som i mange almindelige menneskers hverdag, gør faste betalinger både lettere og mere overskuelige.


PBS er ikke et krav, men et tilbud til dig som kunde, i en virksomhed som har lavet aftale med pbs. Som kunde, kan du altid opsige din aftale med pbs. Du kan enten opsige aftalen ved at opsige dit abonnement, eller den faste aftale som går gennem pbs, eller slette aftalen i din netbank.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk