Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 30-01-2023

Hvad betyder omsætning?

Hvad betyder omsætning?


Omsætningen betyder det, som en virksomhed sælger deres varer eller ydelser for. Det er altså det samlede salgsbeløb. Herudover vil investeringer i virksomheden også tælle som omsætning. Omsætningen er alle virksomhedens indtægter, hvilket dækker over forskellige ting. 


En stor omsætning forbindes ofte med en overskudsforretning, men en virksomhed kan sagtens have underskud på trods af en stor høj omsætning. Det kan lade sig gøre, da omsætning udelukkende dækker over en virksomheds indtægter og altså ikke fortæller noget om dens omkostninger. Omsætningen kan derfor aldrig stå alene. 


Omsætning og overskud 


Der er rigtig mange, der blander omsætning og overskud sammen, men der er meget stor forskel på de to termer. Omsætning er nemlig ikke et udtryk for at beskrivelse en fortjeneste. Det er udelukkende salgsbeløbet, hvilket betyder, at hvis der er blevet solgt varer for 100.000 kroner, så er din omsætning på 100.000 kroner. 


Dine varer kommer ikke ud af den blå luft, hvilket betyder, at du helt sikkert har betalt noget for at få dine varer. Det kan også være, at du betaler løn til ansatte eller har andre omkostninger i forbindelse med din virksomhed. Du skal derfor være opmærksom på, at dit overskud er dine omkostninger trukket fra din omsætning. 


Hvad bruges omsætning til i et regnskab?


Alle virksomheder skal hvert år lave et regnskab. Din omsætning vil her stå uden moms, hvilket hedder nettoomsætning. Hvis du gerne vil have det bedste billede af en økonomi, så skal alle de forskellige tal og værdier sættes rigtigt ind. Her kan det være en god ide at finde en revisor. 


Nogle virksomheder må selv vælge, om de vil opgive deres omsætning til offentligheden. De kan i stedet for nøjes med at oplyse deres bruttofortjeneste. Det er differencen mellem virksomhedens omsætning uden moms og deres direkte omkostninger i forbindelse med deres omsætning. 


Hvordan skal omsætning bogføres?


Alt der har med økonomien at gøre i en virksomhed skal bogføres. Det skal der, da der kræves dokumentation for virksomhedens aktiviteter og dens økonomiske situation. Derfor skal omsætningen også bogføres. 


Omsætningen kan bogføres efter 3 indkomstkategorier. Det er meget forskelligt, hvad den enkelte virksomhed vælger at bogføre deres omsætning efter. Det skal dog altid oplyses, hvilken måde de har valgt at gøre det på. De tre måder hedder henholdsvis faktureringskriteriet, produktionskriteriet og betalingsprincippet. De fleste vælger at bruge faktureringskriteriet. 


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk