Ordbogen
Få svar på en masse mystiske termer
Løn er den betaling som en medarbejder får, for det arbejde han eller hun udfører for en virksomhed.
Løn består både af en del der bliver udbetalt til medarbejdere, skat, indbetaling til Atp, ferie og eventuelt andre særskilte aftaler.
A indkomst er den mest almindelige form for løn. I A indkomsten er der på forhånd trukket skat, inden det resterende beløb, kommer til udbetaling.
B indkomst kan være i form af løn, udbetalt som honorar eller på kontrakt. I B indkomsten er skat ikke trukket fra, før udbetalingen til lønmodtageren.
A indkomst er mest anvendt, når lønmodtageren, får en fast løn, hver måned, eller hver 14. Dag. B indkomst bruges, til forskellige typer af løn, som ikke er fast.
Månedsløn kan være forudbetalt, eller bagudbetalt.
I tilfældet med forudbetalt løn, får lønmodtageren således løn, inden arbejdet er udført. Ved bagudbetalt arbejder lønmodtageren således, i en måned, før lønnen for arbejdet kommer til udbetaling.
I Danmark er bagudbetaling det mest typiske.
En stor del af den løn der udbetales fra det offentlige og fra private virksomheder, bliver udbetalt som bagudbetalt månedsløn.
Enkelte brancher fastholder 14 dages løn perioder. 14 dages løn perioder var mere udbredt før i tiden, end det er nu om dage.
I Danmark er der en bred middelklasse, med langt fra den laveste til den højeste ende. Der er en voksende gruppe som ligger under middelklassen. Denne gruppe består af lavt lønnede både fag og ufaglærte og af mennesker på forskellige former for overførselsindkomst. Kun en lille det befinder sig over middelklassen, til gengæld er deres samlede formue langt større end hele middelklassens lagt sammen.
Lav løn
I Danmark er der forskellige niveauer af løn. De ufaglærte ligger på det nederste løntrin. Ufaglært kan være alt, lige fra gadefejning til kassebetjening i et supermarked.
Blandt de faglærte er håndværkere, sygeplejersker og pædagoger i den lave ende af lønskalaen. I den lave ende befinder hele servicebranchen sig også. Her er det både de faglærte og de ufaglærte, der ikke får særlig høj løn. Det handler om tjenere, serveringspersonale, kantinemedarbejdere, rengøring, cafemedarbejdere, portører og alle lignende service funktioner.
Mellem løn
På det mellemste niveau i forhold til løn, ligger skolelærer, politibetjente, kokke og mellemledere.
Høj løn
I Danmark er piloter, jordemødre og kirurger blandt de højest betalte lønmodtagere.
Blev du klogere? :0)
Kontakt os
Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk