Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 27-12-2022

Hvad betyder leasing?

Leasing er næsten det samme som at leje noget. Når man leaser noget, køber man så at sige brugsretten til noget uden egentligt at eje det. Leasing er meget brugt til især biler. Ved leasing af en bil, køber man derfor ikke selve bilen, men retten til i et nærmere bestemt omfang at bruge bilen.

Leasing af bil

En leasingaftale på en bil kan have forskellig udformning og bestå af forskellige delaftaler og betingelser. Grundlæggende er leasing af en bil lidt det samme som at leje en bil.

En aftale om leasing af en bil, giver brugsretten til bilen til den, der leaser. I selve aftalen kan der indgå en tidsbegrænsning. Det er typisk en begrænsning på et eller to år. Når perioden udløber, kan aftalen fornyes, eller der kan indgås en ny leasingaftale om en ny bil.

Brugsretten til bilen, som man får ved at lease den, gælder kun for brug af bilen til transport. Man må således ikke lave om på bilen eller sælge den, men kun bruge den til transport.
Når man leaser en bil, er der ofte andre aftaler end selve brugsretten. Der kan være aftaler om obligatorisk service, eftersyn og reparationer.

Fordelene ved leasing

Fordelene ved en leasingaftale er først og fremmest, at du ikke køber det, du leaser. I tilfældet med en bil køber du ikke hele bilen og betaler derfor heller ikke hele bilens pris. Du betaler kun for retten til at bruge bilen.

Andre fordele ligger i de øvrige aftaler, som er indgået. I eksemplet med en bil kan det være en stor fordel at have lavet en aftale, hvis der går noget i stykker på bilen. Hvis man selv ejede bilen, stod man selv med regningen for reparationen. Med en leasing aftale indgår reparationen i aftalen og udløser således ikke en merafgift.

Leasing aftale med købsret

I en leasing aftale kan der indgå retten til at købe det, man har leaset, når leasingperioden slutter. Leaser man således et køleskab i to år, kan man når perioden er gået vælge at købe køleskabet, forlænge leasingperioden eller indgå en ny leasing aftale. Det samme gælder ofte for leasing af førnævnte bil.

Ulemperne ved leasing

Ulemperne ved leasing er dels, at man ikke ejer, det man leaser, men kun har brugsretten. Desuden er leasing ofte dyrere i længden end både kontant køb og afbetalingsordninger.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk