Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 25-01-2023

Hvad betyder enkeltmandsvirksomhed?

Hvad betyder enkeltmandsvirksomhed?


En enkeltmandsvirksomhed er en virksomhed der ikke har nogen ansatte, ud over selve ejeren. En enkeltmandsvirksomhed består således kun af ham eller hende, der ejer selve virksomheden. I en enkeltmandsvirksomhed er det ejeren der alene hæfter personligt for firmaets egen formue. Der findes enkeltmandsvirksomheder indenfor stort set alle faggrupper.


Faggrupper af enkeltmandsvirksomheder


Der findes enkeltmandsvirksomheder inden for alle faggrupper. En håndværker, som eksempelvis en snedker, kan oprette et enkeltmandsvirksomhed og derefter modtage ordre som han selv levere. En revisor er også en typisk enkeltmandsvirksomhed. En landmand kan også med fordel oprette en enkeltmandsvirksomhed.


Mange andre brancher og faggrupper har også enkeltmandsvirksomheder, hvor de selv er den eneste ansatte i virksomheden..


Fordelene ved en enkeltmandsvirksomhed


For eksempelvis den førnævnte snedker, kan der være flere fordele ved at oprette en enkeltmandsvirksomhed. Den største og mest åbenlyse fordel for de fleste, er at du i en enkeltmandsvirksomhed er din egen chef. Du bestemmer, med andre ord, selv hvornår du vil arbejde og hvornår du vil holde fri. Hvis du er tilpas dygtig, bestemmer du sådan set også hvor meget du vil tjene. Det gælder både i forhold til prissætningen af dit arbejde, men også i mængden af ordre.


Desuden skal en enkeltmandsvirksomhed ikke stille med samme startkapital som eksempelvis en APS virksomhed.


En enkeltmandsvirksomhed kan godt ansætte folk midlertidigt


Selv om en enkeltmandsvirksomhed som udgangspunkt kun består af ejeren, kan der godt ansættes folk til enkelte opgaver. Førnævnte snedker kan således modtage en stor ordre i sin enkeltmandsvirksomhed, der er for stor til kun en mand eller kvinde. Derefter kan han eller hun, uden problemer, ansætte det antal arbejdere, han eller hun har brug for, for at løse opgaven. Dog er det et krav at de ansatte, kun er midlertidigt ansat. De kan enten ansættes som freelancere, der betales med et honorar, eller som midlertidig ansat på kontrakt.


De samme fordele gælder for alle enkeltmandsvirksomheder.


Som freelancer kan enkeltmandsvirksomhed være en god mulighed


Som freelancer i en hvilken som helst branche kan enkeltmandsvirksomhed være en oplagt mulighed.


Her handler det om at se på fordelene og ulemperne ved en enkeltmandsvirksomhed.


Hvis en freelancer, der som regel betales via honorar, har en høj årlig indkomst, er det en oplagt fordel at oprette en enkeltmandsvirksomhed og køre lønnen derigennem.


Omvendt hvis en freelancer ikke har en særlig høj indkomst, er der ikke nogen fordel ved at oprette en enkeltmandsvirksomhed.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk