Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 26-01-2023

Hvad betyder egenkapital?

Hvad betyder egenkapital?


Egenkapitalen betyder kort fortalt den kapital, som man selv råder over. Det er altså selve virksomhedens egen kapital og ikke noget, der kommer fra fremmede eller udefra. 


Egenkapitalen er de midler, som virksomheden har tilbage efter udgifter og betaling af lån. Den bliver opgjort hvert eneste år i forbindelse med årsregnskab. Det kalder man for en egenkapitalopgørelse. Egenkapitalen er altså et udtryk for en virksomheds egne penge heraf kapital, hvilket kan have stor indflydelse på om en virksomhed er sund eller ej. 


Hvad består egenkapital af?


En virksomheds egenkapital består af flere forskellige poster. Den første post er virksomhedens aktiver. Virksomhedens aktiver er alt det, som virksomheden ejer. Det er i form af bygninger, lager, varerbeholdning og produkter.


Herefter kommer virksomhedens startkapital. Det betyder det beløb, som virksomheden har, da den starter. Ved et anpartsselskab er det minimum 40.000 kroner, hvor det er 400.000 kroner for et aktieselskab. Startkapitalen varierer meget fra virksomhed til virksomhed. 


Ydermere består egenkapitalen også af et eventuelt overskud fra årsregnskabet, der bliver overført til virksomhedens egenkapital. 


Hvordan laves en egenkapitalopgørelse?


Der findes to forskellige metoder at opgøre ens egenkapital på. Den ene metode hedder den summariske metode og den anden hedder den fuldstændige metode. Din virksomhedsklasse bestemmer, hvilken af metoderne du skal bruge. 


Hvis din virksomhed er i virksomhedsklasse B, så må du selv bestemme. Hvis du derimod er klasse C og D, så skal du bruge den fuldstændige metode. Virksomhedsklasse A er ikke påkrævet at lave et årsregnskab og derved er det heller ikke nødvendigt at lave en egenkapitalopgørelse.   • Den summariske metode viser egenkapitalens udvikling i samlede poster fra start til slut i løbet af regnskabsåret.

  • Den fuldstændige metode viser udviklingen for hver enkelte post i egenkapitalen, fra starten til slutningen af året. 


Hvad er egenkapitalens forrentning?


Hvis du har kigget på en virksomheds egenkapital, så kan det vise sig, at det også er relevant at kigge på egenkapitalens forretning. Egenkapitalens forretning er et vigtigt nøgletal, der er et udtryk for, hvordan den indskudte kapital i virksomheden forrentes. Det giver dig derfor en ide om, hvad ejerne af virksomheden egentlig får ud af virksomheden. Det kan være meget vigtigt at vide, hvis du vil investere i en virksomhed. Du kan på den måde få en ide om, hvordan ejerne i virksomheden klarer sig med virksomheden og det, som de får ud af den. 


Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk