Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 12-01-2023

Hvad betyder årsopgørelse?

Din årsopgørelse er en opgørelse af dit personlige regnskab, hvor det tjekkes, om du har betalt det rigtige beløb til SKAT. Det er alle dine økonomiske forhold, der bliver opgjort i opgørelsen. Det drejer sig om din indkomst, men også om dine fradrag, som du trækker fra i skat.

Du vil efter din årsopgørelse finde ud af, om du skal betale restskat eller have penge tilbage i skat. Det er derfor en rigtig god ide, at du tjekker, at det er de rigtige oplysninger, der står på din årsopgørelse. 

Hvornår kan man se sin årsopgørelse?

Årsopgørelsen er noget, som SKAT laver hvert eneste år over danskeres skatteforhold. Det bliver offentliggjort til marts, hvor du kan logge ind på SKAT’s hjemmeside og tjekke din egen.
Her vil du så kunne se dit regnskab for det foregående år. Du vil enten skulle betale mere i skat eller have penge tilbage i skat, hvis du ikke har ramt plet. Det vil blive afregnet i april. Du kan betale din restskat med det samme, så snart du har fået din årsopgørelse. 

Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, kan du opleve, at du får din årsopgørelse lidt senere. Det sker, da du skal udfylde et oplysningsskema, inden SKAT kan lave årsopgørelsen. 

Hvad skal man gøre med sin årsopgørelse?

Når du har fået din årsopgørelse, skal du tjekke om alle oplysningerne passer. Du kan her tjekke, om du skal have penge tilbage, eller om du skal betale restskat. Det er meget vigtigt, at du tjekker at oplysningerne, der er opgivet, er korrekte. 

Hvis alle oplysningerne er rigtige, skal du egentlig ikke gøre mere med din opgørelse. Hvis der derimod er en fejl, eller der mangler noget, så skal du rette det til. Du skal her have lidt ekstra fokus på dit kørselsfradrag eller eventuelle fradrag i forbindelse med investeringer. 

Hvad er forskellen på årsopgørelse og forskudsopgørelse?

Årsopgørelsen er et regnskab for det foregående år, hvor din forskudsopgørelse er en forudsigelse for dit regnskab det pågældende år. Din forskudsopgørelse er beregnet på baggrund af din økonomiske historik, hvilket blot er et skøn fra SKAT om, hvordan din økonomi kommer til at se ud. 

Det er derfor vigtigt, at du i løbet af året opdaterer din forskudsopgørelse, hvis der skulle ske ændringer i din økonomi. Du kan nemlig godt ende med at få et stort skattesmæk, hvis du ikke har fået rettet din forskudsopgørelse til det rigtige. 

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk