Ordbogen

Få svar på en masse mystiske termer

Læsetid: 3 minutter Sidst opdateret: 25-01-2023

Hvad betyder ÅOP?

Hvad betyder åop?


ÅOP er forkortelsen for Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP er specielt interessant i forhold til optagelse af lån. ÅOP bruges til beregning af de samlede årlige udgifter, som en procentdel af lånebeløbet.


ÅOP er et nøgletal


Det er vigtigt at holde øje med ÅOP, hvis du påtænker at optage et lån. ÅOP er et nøgletal der angiver dine omkostninger i forbindelse med optagelsen af et givet lån.


Renter og gebyrer er vigtigt, men en lav ÅOP er det vigtigste at holde øje med.


Et lån består af mere end afdrag og oprettelsesgebyr


Ud over selve oprettelsesgebyret på et lån, de renter som er aftalt og selve afdragene, er der også både stiftelsesgebyr og andre omkostninger. Alle omkostninger bliver synlige gennem ÅOP.


ÅOP og rente bliver ofte forvekslet. Af samme grund kan der være forvirring, hvis et lån har en lav rente og en høj ÅOP. Derfor er det vigtigt at huske på at ÅOP ikke kun er renten, men de samlede omkostninger.


ÅOP må højst være 35%


Uanset om det er et lån gennem en bank, kreditforening eller et lån optage privat, må ÅOP ikke overstige 35%. Den samlede sum der skal betales tilbage på et år, må med andre ord ikke overstige 35%.


Høj og lav ÅOP


ÅOP er de samlede årlige omkostninger i procent. En høj ÅOP skyldes i de fleste tilfælde at lånetiden er kort. Omvendt kan en lavere ÅOP opnås ved at optage et lån med længere løbetid. Renter og gebyrer spiller naturligvis også en rolle i forhold til om ÅOP er høj eller lav.


Lån med lav ÅOP


Del billigste lån, der også er dem med den laveste ÅOP, er dem du opretter i en almindelig bank, eller kreditforening. De dyre lån, som også er de lån med en meget høj ÅOP, er lån som du optager uden om bankerne, som forbrugslån. Kviklån er et eksempel på et dyrt lån, med en meget høj ÅOP.


Faste og variable renter


ÅOP kan svinge fra år til år, hvis du har optaget et lån med variabel rente. I perioder er lån med variabel rente de billigste lån. Dog kan renten svinge meget og dermed blive højere, i løbet af lånets løbetid.


Fast rente giver en stabil ÅOP. Med en fast rente kender du ÅOP og andre tal på forhånd, hele lånets løbetid igennem. ÅOP er den samme, år for år.

Blev du klogere? :0)

Kontakt os

Enten via kontaktformularen eller direkte pr email post@kerp.dk